Ubezpieczenie w banku

• Autor wątku Autor wątku milena179
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

milena179

Użytkownik
Odpowiedzi
53
Banki bardzo często wymagają od konsumenta zawierającego umowę kredytu poniesienia dodatkowych kosztów umów ubezpieczenia zawieranych przez bank i na rzecz tego banku (w takiej sytuacji kredytobiorca nie jest stroną umowy ubezpieczenia ani też uposażonym). Kredytobiorca pozostaje względem ubezpieczyciela osobą trzecią, na którą bank „przerzuca” obowiązek poniesienia kosztów ubezpieczenia, a jednocześnie staje się osobą, w stosunku do której zakład ubezpieczeń może kierować roszczenie regresowe. Taka umowa ubezpieczenia w żaden sposób nie zabezpiecza interesu kredytobiorcy, choć to on, na podstawie umowy kredytowej, jest zobowiązany do pokrycia jej kosztów. Przedmiotowe postanowienie nakładające na konsumenta obowiązek poniesienia kosztów ubezpieczenia, przy jednoczesnym braku objęcia go ochroną ubezpieczeniową, nie tylko narusza jego interesy, ale także godzi w dobre obyczaje. Tym samym takie postanowienie umowy kredytu może zostać uznane za niedozwolone postanowienie umowne, o jakim mowa w art. 3851 § 1 Kodeksu cywilnego. Możliwość żądania przez kredytobiorcę opłacenia składek z tytułu umowy ubezpieczenia przez kredytobiorcę wydaje się uzasadniona jedynie w sytuacji, gdy kredytobiorca jest stroną umowy ubezpieczenia lub uposażonym. W innym przypadku kredytobiorca może domagać się zwrotu uiszczonych składek. Proszę mi powiedzieć jeżeli mam umowę z Bankiem czy mogę starac sie na tej podstawie o zwrot zapłaconych skladek na ubezpieczenie kredytu

Powrót