ubezpieczenie w niemczech a renta socjalna w polsce

• Autor wątku Autor wątku gina501
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

gina501

Użytkownik
Odpowiedzi
218
Kochani,-nie wiem gdzie mialabym swoj post umiescic ,poniewaz dotyczy on i Polski i Niemiec.Postaram sie opisac sprawe w miare dokladnie.Otoz do niemiec przeprowadzila sie znajoma z rodzina.Ma ona 21-letnia corke z cztero konczynowym porazeniem.W Polsce dzieco to (dziewczyna) otrzymywalo tzw rente socjalna w wysokosci 740 zl.Po przeprowadzeniu sie do niemiec ,matka dziewczyny nie moze nigdzie uzyskac nic,-a juz wogole ubezpieczenia dla corki poniewaz krankenkasa AOK twierdzi ze skoro corka w PL otrzymywala tam rente to i tam w PL jest ubezpieczona.Matka przez to nie moze nic zalatwic,ani do lekarzy ,problemy sa w ubezpieczeniu dziewczyny.Matka dziewczyny w PL zawiesila polska rente ale niemcy nadal nie chca jej ubezpieczyc bo ZUS nie dal nic matce na pismie do reki bo ZUS uwaza ze renta dziewczynie sie NALEZY i koniec.Matka dziewczyny staje sie juz bezradna.Jezyka niemieckiego nie zhna dobrze.Jak to wlasciwie z ta renta i ubezpieczeniem jast? Kiedy moglaby w takim razie dziewczyna byc w AOK w niemczech ubezpieczona? Bo glownie rozchodzi sie o jej tu ubezpieczenie?--Pomozcie.Co i jak to wlasciwie od strony prawnej jest?

Po pierwsze trzeba jasno i wyraznie sie dowiedziec w ZUSie, czy przy pobycie na stale za granica taka renta socjalna sie w ogole nalezy, tzn. czy jest wyplacana za granice.
W przypadku normalnych emerytow, ktorzy wyjezdzaja na stale do Niemiec, jest tak, ze oni powiadamiaja ZUS o wyjezdzie na stale, rejestruja sie w niemieckiej AOK, i sa formalnie ubezpieczenie w POLSKIM ZUSie, ale otrzymuja niemiecka karte ubezpieczeniowa i moga normalnie chodzic w Niemczech do lekarza, a AOK rozlicza sie bezposrednio z ZUSem za koszty leczenie. To sie nazywa "dokument przenosny S"
https://www.ekuz.nfz.gov.pl/zmiana_zamieszkania/informacja-o-dokumentach

Jaki formularz jest mi potrzebny w celu zarejestrowania się w systemie opieki zdrowotnej w kraju zamieszkania, jeśli jestem ubezpieczony w innym kraju (formularz S1)?

Formularz S1 umożliwia Ci zarejestrowanie się w systemie opieki zdrowotnej, jeśli mieszkasz w jednym z krajów UE lub Islandii, Liechtensteinie, Norwegii i Szwajcarii, ale jesteś ubezpieczony w innym.
Dotyczy to zwykle osób mieszkających za granicą po przejściu na emeryturę. Formularz może być również przydatny dla członków rodzin pracowników migrujących, którzy zostali w swoim kraju pochodzenia, ale są objęci systemem zabezpieczenia społecznego kraju, w którym obecnie pracuje członek ich rodziny.
Formularz ten odpowiada dawnym formularzom E106, E109, E120 i E121.

Najczęściej zadawane pytania - Zatrudnienie, sprawy społeczne i włączenie społeczne - Komisja Europejska

Niech ta pani sie skontaktuje z "Departamentem Wspolpracy Miedzynarodowej Centrali NFZ" (a nie ZUSu) wzgl z Oddzialem Wojewodzkim NFZ, tam gdzie corka mieszkala, to jej powiedza, co i jak.
Matka jej nie bedzie mogla zarjestrowac na ubezpieczenie rodzinne w Niemczech, jesli corka ma prawo do wlasnego ubezpieczenia zdrowotnego w innym kraju czlonkowskim UE

Przekazalam. Poczekam w tej chwili na to az przeczyta.Jesli bedzie miec pytania-zapytam tu ponownie. Od siebie zapytuje-czy moze miec te polska rente czy musi z niej zrezygnowac ewentualnie zawiesic ?

Nie mam bladego pojecia, jak funkcjonuje polska "renta socjalna". W Niemczech jest tak,ze Sozialhilfe nie mozna dostawac za granica. To juz ona musi sie pytac w ZUSie o rente, a w NFZ o ubezpieczenie, bo to sa dwie instytucje

Pogodniak,napisales : " Po pierwsze trzeba jasno i wyraznie sie dowiedziec w ZUSie, czy przy pobycie na stale za granica taka renta socjalna sie w ogole nalezy, tzn. czy jest wyplacana za granice. " A moze byc wyplacana w Polsce na polskie Konto?

niewazne jest konto, mi sie zdaje, ze ta twoja kolezanka za bardzo kombinuje. Liczy sie miejsce faktycznego stalego pobytu, a nie jakies lewe zameldowania i udawanie, ze sie jest tam, gdzie sie nie jest. Albo kawa na lawe wobec ZUSu i NFZ, ze corka przyjechala na stale do matki do Niemiec, albo matka bedzie sie krecic w kolko miedzy instytucjami polskimi i niemieckimi , i zadna z nich nie bedzie sie czula odpowiedzialna

Matka dziewczyny powiedziala mi ,jej mąż zadzwoni do bkk i konkretnie się dowie czy ją na 100% przyjmą bo AOK nie chce jej przyjąć. A my mamy kartę AOK dla Natalii tyle że nie jest to niemieckie tylko pl ubezpieczenie a renta pl zawieszona na pewno od 01.09.17
karta AOK na pl ubezpieczenie Tylko z tyłu zamiast wszystkich danych są xxxxxx Nie,ona nie kombinuje ! Na pewno nie ! Mieszka na stale tu w niemczech !

czy AOK czy BKK czy inna kasa chorych, to jest najmniej wazne, najpierw ona w Polsce musi zglosic formalnie wyjazd na stale za granice i sie dowiedziec
a) czy przy wyjezdzie na stale do Niemiec bedzie jest przyslugiwac renta socjalna, jesli tak, to ktoras z niemieckich kas chorych bedzie musiala ja przyjac i bedzie sie rozliczac za leczenie automatycznie z NFZ
b) jesli jej nie bedzie przyslugiwac renta socjalna, to przynajmniej do 23 roku zycia matka bedzie mogla podpiac corke pod swoje ubezpieczenie w AOK, co potem, trudno mi powiedziec.
Taki sprawy sie wyjasnia z gory, a nie najpierw przyjedza a potem jest problem

Powrót