Ubezpieczenie w Niemczech

• Autor wątku Autor wątku elzbietka01
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

elzbietka01

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam!
Mieszkam w Niemczech od początku października, od tego momentu mam również meldunek. Od kwietnia rozpoczęłam prace na MiniJob i musiałam zgłosić się do ubezpieczenia zdrowotnego. W AOK powiedziano mi, że muszę mieć formularz E104 z Polski. Problem w tym, że w Polsce nie mam już ubezpieczenia. :(
W związku z tym moje pytania brzmią:
1. Czy będę musiała nadpłacać składki wstecz, od października ?
2. Co mam zrobić w sytuacji gdy w/w dokumentu nie będę miała?
Czy będę mogła ubezpieczyć się w AOK ?

Będę wdzięczna za jakiekolwiek informacje. Wiem, że takie tematy były już poruszane, ale jakoś nie mogę nic z nich wynieść.

1. Bedziesz musiala nadplacic skladki wstecz tj. od momentu zameldowania w niemczech. Chyba ze posiadalas europejskie ubezpieczenie z polski lub jeszcze inne pozwalajace ci na korzystanie w niemczech.
2. Oni potrzebuja ten dokument m. in. do okreslenia wlasnie od kiedy i do kiedy bylas ubezpieczona w polsce.

Bedziesz mogla sie ubezpieczyc w aok. Koszt ubezpieczenie okolo 158 euro. Polecam znalezienie jak najszybciej pracy na pelny etat wtedy chyba by cie ominelo placenie wstecz. Moze ktos inny wypowie sie w tej kwesti. Moj znajomy stracil prace i wczesniej byl ubzpieczony w aok. Po utracie pracy naturalnie kazali mu dalej placic. Nie placil, po czym pol roku pozniej znalazl prace i niestety teraz zaczal splacac wstecz ta kwote. Natomiast moja dziewczyna nie miala wogole w niemczech ubezpieczenia i nie pracowala z rok czasu juz po zameldowaniu i jak dostala prace na pelny etat nie musiala placic wstecz. To sa dwa rozne przypadki wiec sam nie wiem jak to dziala.

Powrót