Ubezpieczenie w niemczech

• Autor wątku Autor wątku Maja94
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Maja94

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam. Od października jestem zameldowana w niemczech, teraz miałam propozycje pracy więc poszlam do ubezpieczalni zeby dostac wszystkie numery potrzebne do pracy. Jak sie okazalo kiedy juz załatwiłam sobie ubezpieczenie (AOK) mój przyszly szef powiedział że ma problemy finansowe i moze mnie zatrudnic dopiero za 2-3 miesiace. Nie mam z czego zapłacic comiesiecznie 158euro. Moje pytanie, czy moge sie starac żeby miasto płaciło przez ten krótki okres moje ubezpieczenie? Problem jest taki że jeśli sie juz ubezpieczysz to nie można zrezygnowac ot tak tylko trzeba płacic przez dwa lata. Mam teraz dosc duzy problem. Mam nadzieje że jest tu ktoś kto mógłby mi coś podpowiedziec. Pozdrawiam

Jesli nie pracowalas jeszcze w Niemczech, to zaden urzad ci nie zaplaci tego ubezpieczenia, tylko bedziesz musiala je niestety oplacic z wlasnej kieszeni. W Niemczech istnieje obowiazek posiadania niemieckiego ubezpieczenia zdrowotnego. Na dodatek AOK policzy prawdopodobnie wstecznie skladki od momentu zameldowania.

witam, może z tym pytaniem trafie jak kulą w płot tutaj.
Otóż jestem zameldowany od 01.02.2015 w niemczech, pracodawca poinformował mnie że będę musiał zapłacić wstecz za brak ubezpieczenia, ok, ale: ostatnia wpłata była w 2013 roku w polsce do ZUS, potem nic ( jak to w PL) ok, ale wydaje mi się że żeby była ciągłość ubezpieczenia można opłacić zaległości, ale co w przypadku jeśli zaległości wchodzą w tysiące euro?
Pytanie jaka jest podstawa prawna do tego co usłyszałem o zapłaceniu zaległości, czy jest to przymus czy dobrowolne,
dzięki za info

Powrót