Ubezpieczenie wnuka w ZUS ?

• Autor wątku Autor wątku maciejj85
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

maciejj85

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam serdecznie, szukam odpowiedzi na nastepujace pytanie, czy moja corka (wnuczka) moze zostac ubezpieczona przez mojego ojca (dziadka) w ZUS?
Tata (dziadek) jest obecnie emerytem i mieszka sam, ja i moja partnerka nie mamy ubezpieczenia w ZUS (mieszkamy za granica), a corka czesto przez kilka miesiecy przebywa u dziadka w Polsce. Posiada Europejska Karte Zdrowia , ale ona uprawnia tylko do wizyty u Lekarza Pierwszego Kontaktu, natomisat chcielibysmy sie zabezpieczyc na wszelki wypadek. Znalazlem tez wzmianke o formularzu z ZUSu Rp-13 dla dziadka.

Dziekuje i pozdrawiam

Maciej

Jeżeli mieszkacie i pracujecie za granicą to macie z tego tytułu ubezpieczenie. To jest ten "wszelki wypadek".
Dziadkowie mogą zgłosić wnuka do ubezpieczenia zdrowotnego tylko w przypadku, gdy żaden z rodziców nie podlega ubezpieczeniu zdrowotnemu lub nie jest osobą uprawnioną do świadczeń opieki zdrowotnej na podstawie przepisów o koordynacji z tytułu wykonywania pracy lub pracy na własny rachunek albo ubezpieczenia dobrowolnego i wnuk pozostaje z nimi we wspólnym gospodarstwie domowym.

W opisanym wyżej przypadku - wnuk dodatkowo też nie pozostaje z dziadkiem we wspólnym gospodarstwie domowym.

Proponuję poszukać w Państwa kraju zamieszkania ubezpieczenia podróżnego... NNW lub podobnego i wykupić takowe dla dziecka na czas wyjazdu do Polski.

Powrót