Ubezpieczenie z PUP

• Autor wątku Autor wątku ziel_ona1234
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

ziel_ona1234

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,
Jestem osobą zarejestrowaną w PUP w Polsce. Tydzień temu zakończyła pracę na umowach zlecenie w Polsce. Postanowiłam wyjechać do Niemiec, gdyż u nas w kraju nie mogę znaleźć pracy. Wyjeżdżam do mojego partnera. Mam mieć tam meldunek. Zamierzam poszukać tam pracy na miejscu, przez agencje pracy. Wiem, że ubezpieczenie w Niemczech jest obowiązkowe. W związku z tym chciałabym wiedzieć, czy przysługuje mi jakieś ubezpieczenie jeśli zarejestruje się w Niemieckim urzędzie pracy (chciałabym zrezygnować z ubezpieczenia w polskim urzędzie)?
Jak uzyskać prawo do podstawowej opieki zdrowotnej nie mając jeszcze pracy ? ( na znalezienie pracy daję sobie 2-3 miesiące).

Nie, bo w przeciwienstwie do Polski samo zarejestrowanie sie w urzedzie pracy w Niemczech jako "osoba szukajaca pracy" nie daje tu prawa do bezplatnego ubezpieczenia! Przez niemieckie urzedy pracy ubezpieczone sa tylko osoby z prawem zasilku dla bezrobotnych, ktorego ty po przyjezdzie mie bedziesz miec.
Mozesz przestransferowac prawo do polskiego zasilku na 3 miesiace do Niemiec, wtedy bedziesz ubezpieczona nadal, albo sie nie melduj w niemieckim urzedzie meldunkowym, dopki nie znajdziesz pracy, zeby nie podlegac pod niemiecki obowiazek ubezpieczeniowy

Czy nie istnieje zatem żadne inne "przejściowe rozwiązanie" ? ubezpieczenie prywatne lub socjalne dla obcokrajowców? Nie chcę jeździć co miesiąc do PL, a zacząć tam normalne życie. Już mam załatwiony kurs językowy, spis agencji pracy i tak dalej.

Powrót