Ubezpieczenie z ZUS a brak pracy

• Autor wątku Autor wątku Koraswroc
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Koraswroc

Użytkownik
Odpowiedzi
64
Witam, chciałbym się dowiedzieć jak wyszło w knesejmie z tym Projektem Ustawy o Aktywności zawodowej. Czyli mieli zmienić aby można było się ubezpieczyć zdrowotnie w zusie BEZ rejestracji w najbardziej niepotrzebnym urzędzie czyli "pośredniaku".

Coś miało ruszyć w 2024 roku na początku ale nic konkretnego nie mogę znaleźć.

Obecnie mam działalność nierejestrowaną i przydałoby mi się takie coś...

Ustawa nie została przegłosowana w poprzedniej kadencji i zgodnie z zasadą dyskontynuacji projekt trafił do kosza.
Zapewne jeszcze wróci w tej kadencji ale całą ścieżkę legislacyjna będzie musiał przejść od nowa.

Natomiast jeśli chcesz mieć ubezpieczenie zdrowotne nic nie stoi na przeszkodzie aby skorzystać z istniejącego od dawna dobrowolnego ubezpieczenia zdrowotnego w NFZ.
Składka miesięczna wynosi 699,11 zł

Nie no na głowę nie upadłem żeby tyle płacić, tym bardziej jak przybysze ze wschodu mają to niesłusznie za darmo co jest skrajnym bandyctwem i skandalem dla Polaków.

Ale to kto ma za to płacić twoim zdaniem?

Za Twoje ubezpieczenie zdrowotne.

A kto ma płacić za ubezpieczenie bandytów ze wschodu którzy przyjechali tutaj i są na socjalu, popijając piwko i jeżdżą sobie do siebie jak na wakacje ?

Ja 15 lat płaciłem składki, podatki a oni tylko śmiecą i pasożytują.

Jeszcze jakieś pytania ?

Ale przecież nikt cię nie zmusza do ubezpieczenia zdrowotnego.Nie chcesz- nie masz.

A dlaczego jak ja płaciłem składki i podatki tyle lat to nie mam a taki robaczywy ze wschodu przyjedzie i ma wszystko na tacy? przyjezdzaja tutaj bandyci z zachodu kraju na u gdzie wojny nie ma.

Koraswroc napisał:
a taki robaczywy ze wschodu przyjedzie i ma wszystko na tacy? przyjezdzaja tutaj bandyci z zachodu kraju na u
Tobie faktycznie lekarz potrzebny. Skoro nie stać cię na ubezpieczenie dobrowolne to może zatrudnij się na umowę o pracę np. na 1/16 etatu. Tylko nie wiem czy otrzymasz zaświadczenie od lekarza medycyny pracy z wpisem "zdolny"

Powrót