Ubezpieczenie zdrowotne bez rejestracji w urzędzie pracy

• Autor wątku Autor wątku kasiaxx6
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kasiaxx6

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam wszystkich :)
Właśnie się zarejestrowałam u jeszcze nie bardzo się zorientowałam jak się poruszać na tym forum:)
Chciałabym poprosić Was o pomoc.
Przez 8 lat pracowałam za granicą gdzie miałam ubezpieczenie zdrowotne,teraz wróciłam do Polski i chciałabym być ubezpieczona ale bez rejestrowania się w Urzędzie Pracy,dodam jeszcze że nie planuję podejmować pracy w Polsce (póki co).
Czy ktoś może mi powiedzieć jak mam tą sprawe załatwić?Czy będę musiała sama opłacać składki ZUS jeśli chcę ubezpieczenie zdrowotne?
Jestem zupełnym laikiem jeśli chodzi o te sprawy.
Serdecznie dziękuje za pomoc
pozdrawiam

Można dobrowolnie opłacać składki na ub.zdrowotne. W tym celu należy zgłosić do NFZ i podpisać z nimi stosowną umowę.

Należy również wspomnieć o tym, iż obecnie istnieje również dość szeroka oferta tzw. prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego.

jesli chodzi o NFZ to juz tam dzwonilam by sie zorientowac ale powiedzieli mi ze jesli chce sie ubezpieczyc musze najpierw zaplacic kare 5.000 ze przez tyle lat nie bylam ubezpieczona,jakas parodia jak dla mnie.

Kara? To opłata dodatkowa :)
Większość z nas płaci od 1999 i nie wykorzystało ani złotówki, a zebrało się tego o wiele, wiele więcej niż 5000.
Żeby korzystać trzeba najpierw coś tam wrzucić do systemu. Chyba nie oczekuje Pani, że "sprawiedliwy" system ubezpieczenia zdrowotnego zaoferuje złote góry za jedną składkę w wysokości 300 zł?? To by była dopiero paranoja:)

Powrót