Ubezpieczenie zdrowotne dla uczących się.

• Autor wątku Autor wątku pitermzk1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pitermzk1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam serdecznie. Na wstępie powiem że nie ma zbyt dużego pojęcia o prawie. Mam 21 lat, mieszkam sam, uczę się na studiach i nie pracuję a co za tym idzie nie mam ubezpieczenia zdrowotnego. Niby na studiach płaciłem składkę ubezpieczeniową, ale z tego co się oriętuje to ona działa tylko podczas wypadku w szkole. Więc skoro uczę się na studiach dziennych nie mogę się zarejestrować w UP, a ubezpieczenie zdrowotne chciałbym mieć, co w takim przypadku mi przysługuje a co nie, co mógłbym zrobić aby "takowe ubezpieczenie otrzymać". Z góry dziękuje za odpowiedzi. Pozdrawiam Piotr.

To, że mieszkasz sam, nie ma żadnego znaczenia. Studenci najczęściej mieszkają sami albo z innymi stedentami na stancjach, lub wynajmowanych mieszkaniach. Istotne jest, czy masz pracujących rodziców/opiekunów prawnych, którym pracodawca odprowadza składki na ubezpieczenie zdrowotne (skoro jesteś na studiach dziennych i nie pracujesz to mniemam, że takowych chyba posiadasz}. Oni mogą zgłościć Ciebie u swoich pracodawców do ubezpieczenia zdrowotnego (jako członka rodziny - dziecko). Jeśli bedziesz nadal kontynuował naukę to możesz mieć ubezpieczenie zdrowotne "przy rodzicu" do ukończenia 26 roku życia.

A jeśli jest taka sytuacja: mieszkam sama z ojciem nie mam kontaktu, mama nie pracuje i nie jeździ żeby mnie ubezpieczyc do urzędu pracy a ucze sie i nei pracuje co wtedy ? BArdzo porszę o szybką odpowiedź

Mama jest zarejestrowana jako bezrobotna? Jeśli tak- ma obowiązek zgłosić Cię do ubezpieczenia jako członka rodziny.

raz jest raz nie własnie o to chodzi. Nie zawsze jeździ. Ona na bezrobociu jest juz ponad 2 lata

Kiedy nie jest- powinna Cię ubezpieczać zdrowotne uczelnia. Kiedy jest zarejestrowana- to ona powinna Cię zgłaszać, a Ty powinnaś informować uczelnię to tym, ze ma nie odprowadzać składek.

Powrót