Q
Qubi
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 8
Witam, niedługo skończę 26 lat i żyłam w błogim przeświadczeniu, że składkę na ubezpieczenie zdrowotne opłaca za mnie ZUS, ponieważ rodzice pobierają emeryturę. W chwili obecnej zgłosiłam się do uczelni z prośbą o ubezpieczenie mnie po ukończeniu 26 roku życia (wypada to w połowie listopada) i polecono mi sprawdzić, czy ZUS opłaca składkę za okres do połowy miesiąca czy do 1 grudnia. W ZUSie moi rodzice otrzymali informację, że żadna składka nie jest opłacana
.
Jestem w kropce- do 18 roku życia byłam na pewno zgłoszona, ponieważ rodzice dostawali na mnie rodzinne. Czy po tym momencie ZUS mógł automatycznie mnie wykreślić z listy? Dodam, że nigdy nie zażądano od moich rodziców żadnego zaświadczenia z uczelni, nie poinformowano ich także o zaprzestaniu opłacania świadczeń za mnie. Czy jest możliwe, że przez ostatnich 8 lat korzystałam z opieki medycznej nie będąc ubezpieczona i nikt tego nie wykrył? Dodam, że zmieniałam w tym czasie lekarza rodzinnego, przenosiłam dokumenty itp. i nigdy nie dostałam do zapłacenia żadnej faktury za świadczenia.
Jeżeli rzeczywiście składka nie była opłacana, czy czekaja mnie jakieś kary?
Jestem w kropce- do 18 roku życia byłam na pewno zgłoszona, ponieważ rodzice dostawali na mnie rodzinne. Czy po tym momencie ZUS mógł automatycznie mnie wykreślić z listy? Dodam, że nigdy nie zażądano od moich rodziców żadnego zaświadczenia z uczelni, nie poinformowano ich także o zaprzestaniu opłacania świadczeń za mnie. Czy jest możliwe, że przez ostatnich 8 lat korzystałam z opieki medycznej nie będąc ubezpieczona i nikt tego nie wykrył? Dodam, że zmieniałam w tym czasie lekarza rodzinnego, przenosiłam dokumenty itp. i nigdy nie dostałam do zapłacenia żadnej faktury za świadczenia.
Jeżeli rzeczywiście składka nie była opłacana, czy czekaja mnie jakieś kary?