N
Nina 24
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 1
Witam, moja Mama, ktora ma pochodzenie niemieckie (ur. 1926) mieszka w Niemczech. W 2008 roku po zarejestrowaniu formularza E121 zostala zarejestrowana w AOK i korzystala z opieki zdrowotnej bez problemu. 23 listopada tego roku zostalam poinformowana przez AOK, ze Mazowiecki NFZ ich poinformowal, iz Mama mieszka od 15 czerwca w Polsce i tym samym nie jest juz ubezpieczona w Niemczech tylko w Polsce. Niniejszym karta AOK zostala uniewazniona. Dzwonilam do AOK, ze to pomylka. AOK poslalo do NFZ kopie zameldowania w Niemczech, ale NFZ jeszcze na to nie odpowiedzial. W NFZ dowiedzialam sie, ze to ZUS Opole podal im informacje, ze Mama mieszka od dn. 15 czerwca w Polsce. Dzwonilam do ZUS pytajac skad ta data i dlaczego dowiadujemy sie o tym po 5 miesiacach. Dowiedzialam sie, ze u nich w systemie w ogole nie ma sladu, ze Mama mieszka w Niemczech, mimo, ze ja mam pismo, w ktorym NFZ informuje o tym ZUS. Mama tez ich informowala, ale my tego pisma juz nie mamy. W AOK tez maja akta na to, ze obie Kasy wiedzialy o mamy zamieszkaniu w Niemczech. Napisalam pisma do NFZ i ZUS z prosba o wyjasnienie sprawy w trybie pilnym. Mama ma 90 lat, opieka zdrowotna jest jej niezbedna. Za dwa tygodnie Mama ma termin u lekarza do kontroli - (byla m.in. operowana na serce). Powiedziano mi, ze moze byc, ze bedziemy musieli placic prywatnie, jako ze w Niemczech nie jest w tej chwili ubezpieczona. W AOK mi powiedziano, ze na odpowiedz z Polski sie dlugo czeka, do 4 tygodni. Co robic?