Ubezpieczenie zdrowotne goscia w Niemczech

• Autor wątku Autor wątku Ladypique
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

Ladypique

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam.
Moze ktos wie, jak moge dodatkowo zdrowotnie ubezpieczyc moja 17-nastoletnia siostrzenice z Polski, ktora zaprosilam do siebie, do Niemiec, na wakacje? Jej pobyt bedzie trwal miedzy 4-6 tygodni. To beda wakacje o charakterze turystyczno- rekraacyjnym (male wycieczki, wizyty na basenie, nic ryzykownego). Z powodu aktualnej sytuacji , jaka panuje tutaj po wybuchu epidemii EHEC, musi to byc ubezpieczenie, ktore gwarantuje jej taka sama opieke w szpitalu, jak pacjentowi Niemieckiemu. Ogladalam juz pare ubezpieczalni tego typu w internecie, ale przy czytaniu zakresu uslug mialam wrazenie, ze chodzi tam tylko o to, zeby chorego przetransportowac natychmiast do Polski. Jesli mialoby sie jej cos stac (odpukkuje!!!), to chce dla niej 100% opieki. Na co musze zwrocic uwage w takich polisach? Gdzie moge znalezc najleprze propozycje?
Z gory dziekuje za wszelka pomoc.

moja kuzynka prawie 18 letnia , przyjezdza do mnie tez na wakacje i ma tylko karte EKUZ

w naglych wypadkach wszystko pokrywaja.Niemcy wysylaja do polski a Polska pokrywa.

Mysle ze pobyt w szpitalu tez..nawet tego 10 euro nie trzeba placic u lekarza

od 1 Maja 2010 zaszly zmiany /na lepsze
EKUZ po nowemu:
1 maja wejdą w życie przepisy wprowadzające nowe zasady leczenia na terenie Unii Europejskiej. Mają one ułatwić migrację ubezpieczonych i umożliwić im dostęp do opieki zdrowotnej. Dzięki nowym regulacjom osoby przebywające za granicą nie będą musiały posiadać podwójnego ubezpieczenia. Wspomniane zmiany są odzwierciedleniem wyroków Europejskiego Trybunału Sprawiedliwości.

http://www.rynekzdrowia.pl/Ubezpiec...emu-tak-bedziemy-leczyc-sie-w-UE,17494,4.html

Ostatnia edycja:
@ belunia

Serdecznie dziekuje za szybka odpowiedz. Skontaktuje sie dzis jeszcze z Funduszem Zdrowia i dopytam dokladnie o ten EHEC, wrazie gdyby byly jakies "wyjatki" od regoly. Nigdy nic nie wiadomo. ;)

Powrót