Ubezpieczenie zdrowotne i emerytura

• Autor wątku Autor wątku m4teusz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

m4teusz

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Witam!

Planuję założyć działalność gospodarczą w Niemczech. W Polsce otrzymuję emeryturę i opłacam składki zdrowotne. Pytanie moje jest takie, czy muszę opłacać składki zdrowotne w Niemczech czy mogę korzystać z polskich składek zdrowotnych?

Czyli muszę zrezygnować z polskich składek zdrowotnych i opłacać tylko w Niemczech?

Czyli potrzebuję Europejską Kartę Ubezpieczenie Zdrowotnego (EKUZ) wydaną przez NFZ, którą będę mógł przedstawić w Niemczech w razie potrzeby. Problem polega na tym, że fundusz nie chce mi wystawić takiego zaświadczenia, gdyż twierdzi, że posiadając działalność gospodarczą w Niemczech moje polskie świadczenia przestaną obowiązywać na terytorium RFN gdyż tam pracuję i to tam muszę muszę odprowadzać składki zdrowotne. Mogą mi wystawić tylko taką kartę w celach turystycznych ale podpisując wniosek o taką kartę stwierdzam, że nie udaję się w celach zarobkowych, Powiem dodatkowo, że ZUS twierdzi w przeciwieństwie do NFZ, że wystarczy mi tylko ubezpieczenie polskie

karta EKUZ jest rzeczywiscie tylko i wylacznie dla turystow. Podjecie pracy w innym panstwie powoduje, ze ona staje sie natychmiast niewazna.

Ja nie wiem, czy Belunia ci tak precyzyjnie odpowiedziala, bo

- emeryt polski, ktory wyjedza na stale do Niemiec i tam pozostaje emerytem i nie pracuje, zachowuje polskie ubezpieczenie zdrowotne jako polski emeryt i musi sie jedynie zarejestrowac jako niemiecki rezydent w niemieckiej kasie chorych, ktora sie bedzie automatycznie rozliczac z polskim NFZ.

Ty chcesz natomiast podjac prace w Niemczech, wiec tu moze byc inaczej, ale az tak dokladnie sie nie znam na tych przepisach. Zadzwon do oddzialu ZUSu w Opolu, bo oni sa odpowiedzialni za polsko-niemieckie sprawy emerytalne. Oni na pewno mielu juz do czynienia z takimi przypadkami, to powinni ci powiedziec konkretnie co i jak.

Ewentualnie jak masz czas do poczatku wrzesnia z tym wyjazdem, to wybierz sie do Slubic na osobista rozmowe:

Międzynarodowe Konsultacje Niemieckiej Federalnej Instytucji Ubezpieczeń Emerytalno-Rentowych

Również w tym roku współpracownicy Niemieckiej Federalnej Instytucji Ubezpieczeń Emerytalno-Rentowych (DRV Bund) organizują w Polsce „międzynarodowe konsultacje” dotyczące zagadnień międzypaństwowego i ponadpaństwowego prawa emerytalno-rentowego.

Osoby ubezpieczone, które w przeszłości pracowały zarówno w Polsce jak i w Niemczech lub też nadal są zatrudnione, mogą wykorzystać tę okazję do uzyskania porady we wszelkich sprawach związanych z ustawowym ubezpieczeniem emerytalno-rentowym a także dodatkowym zaopatrzeniem na wypadek starości.

Terminy i miejsce konsultacji:

05.03.2013 i 03.09.2013 w Słubicach

Zakład Ubezpieczeń Społecznych
ul. Kościuszki 2
Słubice

Tel. 0048 95 7592733

Ostatnia edycja:
Dziękuje za pomoc, dzisiaj będę dzwonił do opolskiego NFZ

Nie do NFZ tylko do ZUSu w Opolu!

Oddział ZUS w Opolu
Wydział Realizacji
Umów Międzynarodowych
ul. Wrocławska 24
45-701 Opole
telefony:
801 400 987 z telefonów stacjonarnych
(22) 560 16 00 z telefonów stacjonarnych i komórkowych

Oczywiście chodziło o zus :) Dowiedziałem się, że w kraju w którym podjęto pracę należy opłacać ubezpieczenie zdrowotne czyli muszę płacić w Niemczech. Temat do zamknięcia

mimo wszystko dowiedz sie precyzyjnie, jak to zrobic, bo o ile ja rozumiem, to z polskiej emerytury jest sciagana automatycznie skladka na NFZ. A jest zasada, ze nie mozna byc ubezpieczonym rownoczesnie w dwoch krajach. Wiec jak podejmiesz prace w Niemczech i zaczniesz tu placic skladki na ubezpieczenie zdrowone, to powinni przestac ci jakos odciagac te skladki w Polsce z polskiej emerytury.

Muszę "zawiesić" składkę na ubezpieczenie zdrowotne z i kwotę tę ZER dołoży do emerytury

Powrót