ubezpieczenie zdrowotne - krótkie pytanie

• Autor wątku Autor wątku maqwka1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

maqwka1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Dzień dobry,

Chciałem się zapytać, jestem na chwile obecną bezrobotny, nie jestem zarejestrowany w PUP.
Krótkie pytanie - Czy w Polsce jest obowiązek każdego obywatela objąć ubezpieczeniem zdrowotnym? jeżeli np. nie zarejestruje się w PUP to będę musiał przymusowo zapłacić rachunek za moje ubezpieczenie zdrowotne (nie korzystając dotychczas z lekarza)? czy np. to jest nieobowiązkowe.

pozdrawiam, maqwka1 ps. mam nadzieje że jasno przekazałem moje pytanie.

Nie - w Polsce nie ma obowiązku objęcia wszystkich obywateli ubezpieczeniem zdrowotnym. Rachunku za ubezpieczenie zdrowotne też nie będzie Pan musiał zapłacić, natomiast płatne będą wszelkie świadczenia zdrowotne udzielone Panu jako osobie ubezpieczonej.

Dariusz! napisał:
natomiast płatne będą wszelkie świadczenia zdrowotne udzielone Panu jako osobie ubezpieczonej.

czyli chce Pan powiedzieć że gdy poprostu będę chciał skorzystać z lekarza to wtedy bede musiał zapłacić rachunek za usługę, a tak jak to nie muszę za nic płacić....

maqwka1 napisał:
czyli chce Pan powiedzieć że gdy poprostu będę chciał skorzystać z lekarza to wtedy bede musiał zapłacić rachunek za usługę,
To na pewno
maqwka1 napisał:
... a tak (...) to nie muszę za nic płacić....
to już nie koniecznie. Uprzedzam - to nie forum na dyskusję o sytuacji w służbie zdrowia.

Powrót