M
MaroPL
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 1
Witam , mam mały problem do rozwiązaniami więc: moja dziewczyna urodziła córeczkę w Niemczech , gdzie była ubezpieczona państwowo ( podpieła sie do ubezpieczenia mamy AOK t.zw. Familienversichert). Nasza córeczka urodziła sie 12 lipca a, 17 lipca zadzwoniła ubezpieczalnia z AOK do mojej dziewczyny i powiedzieli ze od 18 lipca już nie może być poczepiona do ubezpieczenia mamy i musi sama już płacić ubezpieczenie bo skończyła już 23 lata i sie nigdzie nie uczyła już. Więc tak sie złożyło ze wypisali ją i córeczkę ze szpitala 18 lipca i od razu pojechaliśmy do AOK załatwić formalności z tym ubezpieczeniem i zgłosiliśmy nasza córeczkę pod jej ubezpieczenie. Finał z tego taki że przyszedł mi rachunek za pobyt córeczki w szpitalu z pismem ze nie maja numeru ubezpieczenia córki i dlatego muszę zapłacić 2.220 euro. Pytanie: czy muszę to płacić bo córkę zgłosiliśmy 18 lipca do ubezpieczenia a rachunek jest za pobyt corki od 12 do 18 lipca czy jeżeli wcześniej t.zn. przed porodem nie zgłosi sie narodzin to dziecko jest bez ubezpieczenia??? Dodam ze Maja urodziła sie przed terminem ( 3 tygodnie wcześniej) jeśli to ma jakieś znaczenie.