B
Beciakaa
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 6
Witam. Mam taką sytuację że skończyłam pracę na umowę zlecenie z dniem 11.09. Przez ten miesiąc korzystam z ubezpieczenia zdrowotnego które przysługuje mi przez 30 dni. Po zalogowaniu się na stronie Zusu na swoim profilu mam informacje ze mój pracodawca dalej jest płatnikiem moich składek, czyli że niby jeszcze mnie ubezpiecza. Niedługo mija moje 30 dni po ukończeniu umowy. Czy po 11 października mogę dalej korzystać z leczenia na NFZ jeśli pracodawca mnie nie wyrejestrował i dalej mnie ubezpiecza? Czy do czasu niewyrejestrowania które i tak już jest po terminie mogę dalej się leczyc korzystając z NFZ? Czy może być tak że za jakiś czas pracodawca się zorientuje i wyrejestruje mnie wstecz i będę musiała opłacić swoje leczenie u lekarzy? W sumie na dany moment pobytu u lekarza będę miała informacje ze jestem ubezpieczona... Ale czy później mogę dostać wezwanie do zapłaty za leczenie po 11.10 jeśli pracodawca wyrejestruje mnie wstecz i okaże się że nie powinnam była się leczyć bo mi nie przysługiwało bo mój 30 dniowy okres się skonczyl? Czy to już będzie wina pracodawcy i będę mogła wtedy leczyc się do czasu jego wyrejestrowania? Z jaką data nastąpi takie wyrejestrowanie? Jak to wygląda?