ubezpieczenie zdrowotne przerwa

• Autor wątku Autor wątku agnes19777
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

agnes19777

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
witam, mam następującą sprawę. w czerwcu skończyłam studia magisterskie, we wrześniu skończyłam 26 lat, oddałam legitymację i straciłam status studenta. Mój pracodawca nie odprowadzał za mnie żadnych składek (praca na czarno), wobec tego nie mam ubezpieczenia zdrowotnego. Nie zarejestrowałam się w urzędzie pracy jako bezrobotna. Niedługo zaczynam pracę na podstawie umowy o pracę. Czy przez to, że przez te kilka miesięcy nie miałam ubezpieczenia zdrowotnego i nie byłam zarejestrowana mój nowy pracodawca nie będzie płacił dodatkowych kosztów? Wyczytałam na forum, że jeśli jest jakaś przerwa to potem NFZ narzuca "karę"?Czy ktoś wie jak to faktycznie wygląda?

[cytat="agnes19777"] Wyczytałam na forum, że jeśli jest jakaś przerwa to potem NFZ narzuca "karę"?Czy ktoś wie jak to faktycznie wygląda?[/cytat]
Wydaje mi się, że coś źle Pani wyczytała. :wink:

wyczytałam nt dobrowolnego ubezpieczenia zdrowotnego na stronie nfz i trochę się przestraszylam że będę musiała dodatkowo płacić za to że przez te pół roku nie byłam ubezpieczona?dziękuję za odpowiedź i z góry przepraszam że zawracam głowę takimi głupotami, ale nigdzie nie mogłam znaleźć na forum podobnych postów.

Powrót