ubezpieczenie zdrowotne studenta po 25rż

• Autor wątku Autor wątku katrina83
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

katrina83

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Niedługo kończę 25 lat. Tata nie zyje, pobieram rentę rodzinną. Mama jest na emeryturze. Co będzie z ubezpieczeniem zdrowotnym, gdy skończę 25 lat i renta przestanie mi przyslugiwać? Czy mama powinna mnie specjalnie zglaszać do ZUS-u? Czy samo takie zgloszenie wystarczy, czy mama będzie oplacać wyższą skladkę niż do tej pory ( za nas obie). I w końcu - jakie dokumenty mam okazac, gdy będę sie rejestrowac w przychodni - swoją legitymację studencką oraz legitymację ubezpieczeniową mamy? Czy coś jeszcze?
I jeszcze jedno pytanie- a gdy skończe 26 lat i mama nie będzie mogla mnie ubezpieczyć - co wtedy?

Mama powinna Panią zgłosić jako członka rodziny i taką legitymacją powinna się Pani posługiwać. Po ukończeniu 26 roku życia nie może już być Pani zgłoszona przez mamę jako członek rodziny. Wówczas albo dobrowolne ubezpieczenie zdrowotne w NFZ, albo jakiś tytuł obowiązkowy (np. pracownika lub osoby bezrobotnej).

Bardzo dziękuję za odpowiedź. A czy mama będzie płacić wyższe składki niż do tej pory? ( jakby za nas dwie...)?
I czy zgłosić ma mnie w naszym oddziale ZUS, czy gdzie indziej?

Składka nie ulega zmianie. Zgłoszenie w tym ZUS, z którego pobiera emeryturę.

Powrót