Ubezpieczenie zdrowotne studenta - problem "rocznikowy" i inne

• Autor wątku Autor wątku Eni_
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

Eni_

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
26
Hej :)

Urodziłem się pod koniec grudnia i tak się składa, że pod koniec tego roku będę mieć 26 lat.
Obecnie mam skończone studia 1 stopnia (inżynier) i kończe studia 2 stopnia (magister).
Pracuje na umowie o dzieło - pracodawca nie płaci składek.

Na tym forum niejednokrotnie się spotkałem (oraz w Internecie w różnych artykułach) z informacją że student jest ubezpieczony od strony rodziców do 26 roku zycia.

Pytanie:

1. Czy do 26 lat w sensie rocznikowym? np Kończę rocznikowo 26 lat w czerwcu / lipcu, a więc wtedy ubezpieczenie wygasa.
Czy też "normalnie" 26 lat, czyli ubezpieczenie zaczyna wygasać w grudniu, po moich urodzinach.

2. Jeśli dobrze rozumiem to ubezpieczenie wygasa (dla absolwenta) w ciągu 4 miesięcy, tak?

1. skoro skończysz studia, to nie będziesz podlegać ubezpieczeniu u rodziców - bo najzwyczajniej nie będziesz już studentem
2. ubezpieczenie wygaśnie 4 miesiące od ukończenia studiów

Dziękuje za odpowiedź Morena. :)

Morena napisał:
1. skoro skończysz studia, to nie będziesz podlegać ubezpieczeniu u rodziców - bo najzwyczajniej nie będziesz już studentem
Heh racja.

Ale jest możliwość zrobienia "obejścia" tego np idąc na studia 1 stopnia ZNOWU od października.
Hmm, ale to nie przejdzie, z tego względu:
http://forumprawne.org/zabezpieczen...ia-pracujacych-studentow-od-01-10-2011-a.html

Jest też druga możliwość... i ona jest dość realna, mianowicie nie wyrobię się z obroną pracy magisterskiej do końca czerwca... jest to nierealne.
Prawdopodobnie potrwa to do ~30 września.
Tutaj pytanie czy mam status studenta, jak "zaliczę" kursy, a pozostaje praca magisterska do obrony.

Jeśli mam status studenta, to wtedy mógłbym to "ciągnać" do końca grudnia (w sensie dać przedłużenie obrony pracy mgr).
Jeśli nie mam to jest tak, jak napisałaś.

Morena napisał:
2. ubezpieczenie wygaśnie 4 miesiące od ukończenia studiów
Dzięki.

Jest też druga możliwość... i ona jest dość realna, mianowicie nie wyrobię się z obroną pracy magisterskiej do końca czerwca... jest to nierealne.
Prawdopodobnie potrwa to do ~30 września.
Tutaj pytanie czy mam status studenta, jak "zaliczę" kursy, a pozostaje praca magisterska do obrony.

Status studenta traci się w dniu obrony.
Muszę się obronić do 30 września. Czyli status studenta mam teoretycznie najdłużej do 30 września.

Ostatnie pytanie:

Czy ubezpieczenie mam do 26 roku WŁĄCZNIE?
Czyli jak mam 26 lat to jestem też odjęty ubezpieczeniem?

Hej i jak?

Bardzo mnie to ciekawi i byłbym ogromnie wdzięczny za odpowiedź. =)

Jak mam 26 urodziny to tracę ubezpieczenie od uczelni?
Czy też mam je przez następny rok?

Powrót