Ubezpieczenie zdrowotne uczennicy u bezrobotnego rodzica

• Autor wątku Autor wątku karolina2112
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

karolina2112

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam, jestem uczennicą liceum dla dorosłych, mam 19 lat i jestem zatrudniona na umowę zlecenie. Dotychczas byłam ubezpieczana przez mamę w urzędzie pracy. Chciałabym dowiedzieć się w jaki sposób mogę się teraz ubezpieczyć. Może to robić nadal moja mama? Szukałam po różnych forach, ale doszłam tylko do tego, że nie podlegam ubezpieczeniom społecznym przez zleceniodawcę. Z góry dziękuję za odpowiedzi ;)

Jeśli mama nadal jest zarejestrowana- nadal powinnaś być zgłoszona do ubezpieczenia jako członek rodziny w UP.

Witam. Małżonek mój jest zarejestrowany jako osoba bezrobotna od grudnia 2018 r. Cała nasza rodzina była zgłaszana do tego ubezpieczenia. Po ukończeniu ( w tym roku) przez nadal ucząca się córkę 18 lat zaczęła wyskakiwać jako osoba nieubezpieczona. Po telefonie do ZUS okazało się, że dwie najstarsze córki( 18 i 16 lat) nie widnieją jako ubezpieczone z kolei 2 najmłodsze (5 i 3 lata) już tak. Dziwne bo zgłaszanibyliśmy wszyscy. Córka udała się do PUP po zaświadczenie o ubezpieczeniu ale go nie otrzymała bo nie doniosła zaświadczenia, że nadal się uczy. Czy o tym, że trzeba takie zaświadczenie donieść nie powinien poinformować PUP w jakiś sposób czy jest to Nasze (rodziców) niedopatrzenie wynikające z niewiedzy. Czy po prostu Pani w urzędzie nie wpisała 2 najstarszych córek przez swoje niedopatrzenie i dlatego nie zostaliśmy poinformowani o konieczności dostarczenia tego zaświadczenia? Bardzo proszę o odpowiedź

Ostatnia edycja:
Powrót