Ubezpieczenie zdrowotne w Niemczech

• Autor wątku Autor wątku MjakMaria
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

MjakMaria

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Czy osoba która utraciła ubezpieczenie zdrowotne w Polsce może po przyjedźie do Niemiec ubezpieczyć się państwowo? Niedawno przyjechałam do Niemiec , zameldowałam się i chcę się ubezpieczyć. Mam już nagraną pracę.Nowy pracodawca poiformował mnie że muszę ubezpieczyć się prywatnie gdyż z powodu utraty ubezpieczenia w Polsce nie moge być ubezpieczona państwowo.Wniosek o prywatne ubezpieczenie został odrzucony z uwagi na mój wiek 54 lata i wagę 95 kg. Nie wykazałam zadnych chorób. Co mam robić? Mam pracę, meldunek a nikt mnie nie chce ubezpieczyć. Proszę o pomoc.

A co to jest za praca? Na Gewerbe (dzialnosc gospodarcza?). Bo przy pracy na etacie powyzej 450 euro kazdy pracobiorca podlega pod obowiazkowe ubezpieczenie panstwowe bez wzgledu na to, czy mial wczesniej ciaglosc ubezpieczenia czy nie

To jest praca na etacie. Mam być zarudniona jako pomoc domowa czyli sprzatanie, gotowanie itp. na 650 e. Tak właśnie myslałam ,że chyba mój pracodawca chce zaoszczędzić na moim ubezpieczeniu. Jutro zadzwonię do AOK i się dowiem. Znalazłam nr. tel. dla Polaków.Nie możemy dawać się robić w konia, tylko dla tego że nie znamy niemieckich przepisów. Pozdrawiam i bardzo dziękuję P.Pogodniak. Jeżeli ma pan dla mnie jeszcze jakieś rady to byłabym bardzo wdzięczna.:roza:

Przede wszystkim koniecznie pisemna umowa o prace, w ktorej powinni byc okreslone takie rzeczy jak:
- tygodniowa przecietna ilosc godzin pracy (regelmäßige wöchentliche Arbeitszeit)
- ewentualnie zakres obowiazkow
- okres ewentualnego wypowiedzenia stotusnku pracy przez pracodawce
- czy umowa przewiduje okres probny, jesli tak, na ile i okres wypowiedzenia w czasie okresu probnego.

Poza tym absolutnie nie polecam formy zaplaty "do lapy", tylko na konto bankowe w Niemczech. W razie sporow, bedzie czarno na bialym, co, ile i kiedy zaplacil.

Polecam rowniez prowadzenie wlasnego zeszyciku, w ktorym sa zapisywane faktycznie przpepracowane godziny pracy (typu: data, od godz...... do godz.....), w razie sporow kazdy adwokat bedzie tego chcial, a z pamieci potem jest trudno.

I prosze sie koniecznie zameldowac gdzies w Niemczech, zeby nie bylo klopotow. Bez zameldowania moga byc rzeczywiscie problemy z tym ubezpieczeniem zdrowotnym.

Jestem już zameldowana od 25 lipca tego roku w mieszkaniu w którym mam pracować. Wiem że muszę założyć konto.. Nie wiem tylko czy wystarczy meldunek i dowód osobisty czy jeszcze jest potrzebna ta umowa o pracę. Nie wiem czy w AOK ubezpiecza mnie pracodawca, czy ja sama muszę tam się zgłosić ?[ Dziękuję za pomoc:tuptup:
Teraz mogę spać spokojnie.

Z reguly powinien wystarczyc dowod osobisty i meldunek.

Pracodawca powinien Ciebie ubezpieczyc, ale ty masz prawo mu podac nazwe panstwowej kasy chorych, w ktorej chcesz byc ubezpieczona. Najlepiej przejdz sie do AOK, tam ci doradza co i jak, ewentualnie dostaniesz juz taki formularz z wstepnym numerem czlonkowskim i oddasz ten formularz pracodawcy, zeby glupio nie gadal

Witam,
mam pytanie od grudnia 2012r jesteśmy zameldowani w Niemczech (rodzice + 2 dzieci), w Niemczech będziemy ok. 26.08.2013r., chcemy jak najszybciej podjąć pracę, żeby mieć ubezpieczenie, dzieci od 5.09. idą do szkoły. Mój mąż do 30.09.2013r. jest zatrudniony w Polsce, ale od 22.08 do 30.09 będzie na urlopie wypoczynkowym, czy w tym okresie możne podjąć pracę w Niemczech, czy dopiero po rozwiązaniu umowy o pracę w Polsce. słyszałam, ze nie możne jednocześnie pracować w dwóch firmach, bo ma meldunek w Niemczech.

Udało się jestem ubezpieczona w AOK , mam konto,meldunek ,jestem zarejestrowana i moja podopieczna czuje się dobrze...Pozdrawiam p. Pogodniaka .Dziękuję za dodanie mi wiary i siły.Bazując na Pana wiedzy postawiłam sprawę na ostrzu noża albo ubezpieczenie panstwowe albo wracam do kraju..wygrałam...zostaję.:D

filidaw napisał:
Witam,
mam pytanie od grudnia 2012r jesteśmy zameldowani w Niemczech (rodzice + 2 dzieci), w Niemczech będziemy ok. 26.08.2013r., chcemy jak najszybciej podjąć pracę, żeby mieć ubezpieczenie, dzieci od 5.09. idą do szkoły. Mój mąż do 30.09.2013r. jest zatrudniony w Polsce, ale od 22.08 do 30.09 będzie na urlopie wypoczynkowym, czy w tym okresie możne podjąć pracę w Niemczech, czy dopiero po rozwiązaniu umowy o pracę w Polsce. słyszałam, ze nie możne jednocześnie pracować w dwóch firmach, bo ma meldunek w Niemczech.

A po co meldowaliscie sie w grudniu zeszłego roku, skoro do Niemiec przyjeżdżacie pod koniec sierpnia?

Witam mam pytanie, chlopak mojej siostry mieszka w niemczech jest tutaj ubezpieczony i ma tu meldunek i chce zeby siostra przyjechala do niego z dzieckiem tylko czy idzie je ubezpieczyc prywatnie bez meldunku w niemczech?

Powrót