ubezpieczenie zdrowotne w Niemczech

• Autor wątku Autor wątku Adamus71
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Adamus71

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
Witam 2012 pracowałem w Niemczech 11 miesiecy byłem ubezpieczony w DAK,Firma mnie zwolniła i udało mi sie uzyskać prawo zasiłku w Jobcenter przez 6 miesięcy.Po tym okresie gdzie nie mogłem znaleść pracy wróciłem do Polski w maju tego rok.W listopadzie dostałem powiadomienie o zapłaceniu kary 2000 euro .Jakie kosekfencjie z tego tytułu moge miec jak nie zapłace bo nie mam z czego ,zameldowany jestem w Niemczech i w Polsce a na dzien dzisiejszy przybywam w PL

Tak to sie konczy, jak sie nie zamyka spraw przed powrotem do polskich we wszystkich instytucjach.
W Niemczech istnieje obowiazek posiadania ubezpieczenia zdrowotnego. Kasy chorych nie interesuje, czy ty pracujesz czy nie, jesli nie pracujesz i nie dostajesz zasilku z Jobcenter, to musisz placic cala skladke z wlasnej kieszeni. Trzeba bylo sie przed wyjazdem do Polski wymeldowac z Niemiec i powiadomic o tym kase chorych, ktora od momentu wymeldowania przestalaby naliczac ci skladki.
Konsekwencje sa takie, ze sciaganie dlugow w obrebie Unii Europejskiej wcale nie jest takie skomplikowane i niemiecka kasa chorych moze cie scigac komornikiem w Polsce. A ze nie masz z czego, nikogo nie bedzie interesowac.

Skoro przebywasz w Polsce, po pierwsze wymelduj sie natychmiast w Niemiec, wyslij kopie wymeldowania do kasy chorych, bo oni ci te skladki beda naliczac dalej w nieskonczonosc.

a czy można na raty zapłacić

generalnie tak, ale trzeba sie o to zwrocic z wnioskiem, i pamietaj, ze jak sie nie wymeldujesz z Niemiec, skladki za nastepne miesiace beda ciagle lecialy i za pare miesiecy bedziesz mial ten sam problem co teraz

Witam czy moze mi ktos doradzic? Maz od 4lat pracuje w niemczech i jest tam ubezpieczony w IKK jak zgłosił szefowi zeby ubezpieczyc takze mnie i trójke dzieci(ja i dzieci mieszkamy w Polsce) to szef meza zmienił ubezpieczenie zdrowotne na KKH czy te ubezpieczenie jest gorsze? to znaczy najbardziej nam chodzi o to zeby to nie było ubezpieczenia za okazaniem rachunku za fizyte lekarska i póżniej zwracaja w niemczech.Dzieci chodza do przychodni na NFZ nie ma takiej mozliwosci zeby tam zapłacic za wizyte. Prosze mi doradzic jakie ubezpieczenie w naszym wypadu bedzie dobre.

Powrót