Ubezpieczenie zdrowotne w przypadku nie przedłużenia umowy z winy pracownika

• Autor wątku Autor wątku Wiktoria83
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

Wiktoria83

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Przez 2 lata pracowałam w firmie, gdzie byłam zatrudniona na umowę o pracę na czas określony. Niestety zakład po przejęciu przez nowego właściciela zwolnił masowo wiele osób, w tym mnie w kwietniu 2009r. Do grudnia byłam zarejestrowana w Urzędzie Pracy jako bezrobotna z prawem do zasiłku. W grudniu udało mi się znaleźć pracę, niestety bardzo słabo płatną i nie w zawodzie - w "akcie desperacji" by nie siedzieć kolejny miesiąc w domu podjęłam ją. Jestem jednak w nieciekawej sytuacji, bo spłacam kredyt studencki i po opłaceniu najważniejszych rachunków zostaję praktycznie bez pieniędzy, pomijając brak rozwoju zawodowego, z którym też się teraz borykam. Tymczasem narzeczony znalazł dobrze płatną pracę w stolicy i pojawił się pomysł abym sie do niego przeniosła i tam poszukała czegoś w swoim zawodzie ( zakładów z mojej branży jest tam znacznie więcej). Pojawia się pytanie i zarazem problem: jeśli za kilka tygodni kończy mi się umowa na czas próbny (3msce) z nową firmą i wiem, że pracodawca chce mi ją przedłużyć na rok, a ja z przyczyn wyżej wymienionych nie przedłużę umowy, to jakie mam szanse na to by ubiegać się o ubezpieczenie zdrowotne do czasu znalezienia nowej pracy w Warszawie? Nie chciałabym tracić "zabezpieczenia zdrowotnego", a szukanie pracy na odległość mija się z celem bo do stolicy mam ponad 400 km w jedną stronę. Bardzo proszę o poradę i z góry dziękuję.

Ostatnia edycja:
Ale gdzie (z jakiego tytułu) chce Pani ubiegać się o to ubezpieczenie zdrowotne? Jeżeli jako bezrobotna, to musi Pani posiadać zameldowanie (stałe lub czasowe) w Warszawie.

Dziękuję za odpowiedź.
W Warszawie zameldowana byłabym czasowo.
Czyli po przepracowanych 3 miesiącach sama odchodząc z nowej firmy mam możliwość ponownie zarejestrować się w Urzędzie Pracy tym razem w Warszawie. Wiadomo zapewne już bez prawa do zasiłku, ale tu najważniejsza jest dla mnie kwestia ubezpieczenia.
Po zerwaniu umowy o pracę moje ubezpieczenie automatycznie wygasa czy jest pewien okres zanim straci ważność?

Ostatnia edycja:
Powrót