Ubezpieczenie zdrowotne w umowie zlecenie-czy istnieje kwota minimalna?

• Autor wątku Autor wątku Majin
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Majin

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
23
Witam
Jestem zatrudniony na umowę zlecenie i chciałbym się zapytać od jakiej kwoty na umowie zlecenie przysługuje mi bezpłatna wizyta u lekarza (NFZ)?
Nadmienię iż nie jestem Studentem ani osobą uczącą się, moje pytanie wynika z faktu uzależnienia mojej wypłaty od pracy, jaką wykonam w miesiącu więc moja pensja może wynieść i (przypuśćmy) 50zł.
Prosiłbym o pomoc, gdyż muszę wybrać się do lekarza i nie wiem czy mam przygotować się na wydatek.

Ważne jest, żebyś był zgłoszony do ubezpieczenia. Skoro z wynagrodzenia nie wynika konieczność odprowadzenia składki zdrowotnej, to jej nie ma. Ale prawo do korzystania z opieki zdrowotnej jak najbardziej masz.

Ag_Maz napisał:
Ale prawo do korzystania z opieki zdrowotnej jak najbardziej masz.

Pytanie brzmi, kiedy mam prawo do korzystania z BEZPŁATNEJ opieki zdrowotnej, oraz czy wysokość wynagrodzenia na umowę zlecenie ma wpływ czy dostanę ub. zdrowotne czy nie.

Majin napisał:
kiedy mam prawo do korzystania z BEZPŁATNEJ opieki zdrowotnej
Od momentu zgłoszenia do ubezpieczenia. I nie bezpłatnej, a finansowej ze środków publicznych.
Majin napisał:
czy wysokość wynagrodzenia na umowę zlecenie ma wpływ czy dostanę ub. zdrowotne czy nie.

Chyba nie przeczytałeś dokładnie mojej poprzedniej odpowiedzi. Przecież napisałam, że nie.

Powrót