ubezpieczenie zdrowotne w umowie zlecenie

• Autor wątku Autor wątku Joaana
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

Joaana

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
Pracuję od kilku miesięcy na umowę o dzieło (pełny etat) problem jest w tym,że nie mam ubezpieczenia zdrowotnego co jest bardzo istotne. Ponieważ mam 24 lata chciałabym się dowiedzieć czy zapisując się do zaocznej szkoły policealnej np. dwu letniej,technik budownictwa pracodawca będzie zobowiązany opłacać mi ubezpieczenie zdrowotne? Jak to wygląda? A może mój ojciec który pracuje na umowę o pracę będzie mógł mnie u siebie w zakładzie ubezpieczyć?

Bardzo proszę o pomoc

Pracuję od kilku miesięcy na umowę o dzieło (pełny etat)
Na umowę o dzieło się nie pracuje i to jeszcze na pełny etat. Umowę o dzieło się wykonuje. Jakie dzieło Pani wykonuje? Co jest efektem pracy?

pracodawca będzie zobowiązany opłacać mi ubezpieczenie
Nie pracodawca tylko zleceniodawca. Umowy o dzieło nie podlegają zgłoszeniu do ubezpieczeń społecznych i ubezpieczenia zdrowotnego.
Czy to przypadkiem nie powinna być umowa o pracę?

Ostatnia edycja:
No tak powinna byc umowa o pracę... Jednak pozostaje mi do wyboru umowa o dzieło lub umowa zlecenie. Tak juz jest w firmie w której pracuje. Nie wiem co mam czynić,a zależy mi bardzo na ubezpieczeniu zdrowotnym. Wiem że w firmie w której pracuje osoby uczące się zatrudniane są na umowę zlecenie. Czy wobec tego zleceniodawca opłaca im ubezpieczenie? Zależy mi na pracy i bardzo ją lubie tak więc wolę się dostosować...

Powrót