Ubezpieczenie zdrowotne w UP i KRUS

• Autor wątku Autor wątku Spoke
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Spoke

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,
Dnia 18 sierpnia 2017 roku odziedziczyłem grunty po rodzicach o powierzchni 1,18 hA przeliczeniowego. W tym roku byłem zarejestrowany w Urzędzie Pracy jako osoba bezrobotna o profilu pomocy "II" i z tego też urzędu posiadałem ubezpieczenie zdrowotne. Z dniem 18 sierpnia 2017 roku natomiast po nabyciu gruntów o powierzchni przeliczeniowej powyżej 1 hA mam obowiązek płacić składkę społeczną i zdrowotną obowiązkową w KRUS.
Zanim dotarły do mnie dokumenty ( wypis z ksiąg wieczystych, zaświadczenie o figurowaniu w e ewidencji podatkowej jako podatnik podatku rolnego (Urzęd Miasta i Gminy ) który miałem dostarczyć do UP celem potwierdzenia dokładnej powierzchni gruntów przeliczeniowych minęło kilka tygodni. Zgłosiłem więc w UP 28 października iż 18 sierpnia nabyłem grunty orne i podlegam obowiązkowemu ubezpieczeniu w KRUS. W UP straciłem z tego tytułu ubezpieczeni ( została naniesiona korekta ), potem wybrałem się do KRUS w celu złożenia wniosku o ubezpieczenie zdrowotne i społeczne i dostałem tam informację, iż na decyzje czeka się 30 dni. Teraz moje pytanie : czy przed decyzją, ale po dniu odziedziczenia gruntów przysługuje mi ubezpieczenie zdrowotne z KRUS ? Czy po zawieszeniu ubezpieczenia zdrowotnego z Urzędu Pracy mam jeszcze 30 dni ubezpieczenia zdrowotnego ? Nie wiem za bardzo co robić ponieważ nie chce stracić ubezpieczenia zdrowotnego zanim zostanie wydana decyzja z KRUS na którą czeka się 30 dni. Gdzie powinienem teraz się udać aby ustalić które ubezpieczeni zdrowotne i na jak długo mnie obejmuje jeśli chce przejść z ubezpieczenia zdrowotnego z UP na ubezpieczenie zdrowotne z KRUS.
Czy po zarejestrowaniu w KRUS nie będę miał możliwości odbycia stażu ?

Powrót