ubezpieczenie zdrowotne w ZUS PUE

• Autor wątku Autor wątku Oskar8789
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

Oskar8789

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
22
Logując się na swój profil ZUS PUE widze, ze mój zleceniodawca zgłosił mnie do skladek na ubezpieczenie zdrowotne, wypadkowe, rentowe i emerytalne. JEdnak wchodząc w zakładkę"Informacje o podstawach i składkach" mam u tego pracodawcy przy wszystkich skłądkach na ubezpieczenie kwoty 0,00 zł. Z czego to wynika i jak to rozumieć?

Od kiedy tam pracujesz? Może nie było jeszcze wypłaty a co za tym idzie nie było od czego naliczyć składki.

zaczalem pod koniec listopada i wlasnie za te pare dni w listopadzie nie naliczono ich.

Tez korzystałam z Pue i zauwazylam ,ze skladki od pracodawcy pojawialy sie tam z miesiąc po wypłacie .Nie wiem czy to jest prawidłowe ? Pracodawca ma na odprowadzanie ich jakis czas po wyplacie a nie w dniu wyplaty .

"Samo zgłoszenie nie oznacza, że masz prawo do korzystania ze świadczeń opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych"

taki komunikat jest w "ubezpieczenia i płatnicy" na samym dole pod szczegółami.

oznacza to ze nawet jesli widzę, że płatnik mnie zgłosił, ale w informacjach o podstawach i składkach widzę 0,00 zł to znaczy ze nie mogę korzystać z usług lekarzy w ramach NFZ?

Jeśli wypłata za listopad była w grudniu, to na zapłacenie składki pracodawca ma czas do 15 stycznia

Powrót