Ubezpieczenie zdrowotne z tytułu członka rodziny

• Autor wątku Autor wątku galante1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

galante1

Użytkownik
Odpowiedzi
94
Jestem zatrudniona na etacie i ubezpieczona przez pracodawcę, który odprowadza za mnie składki ZUS.
Czy zgłaszając do pracodawcy do ubezpieczenia zdrowotnego mojego ojca, z którym prowadzę wspólne gospodarstwo domowe pracodawca będzie musiał z tego tytułu opłacić za nas podwyższoną składkę ZUS?

nie, nic się dopłaca za zgłoszonego członka rodziny.

To jeszcze jedno pytanko.
Z ustawy wynika, że osoba ubezpieczona musi zamieszkiwać wraz z członkiem rodziny, którego chce zgłosić do ubezpieczenia.
Jestem zameldowana pod adresem X.
Mieszkam pod adresem Y.
Ojciec mieszka ze mną pod adresem Y.
ale ....mam i mieszkanie i dom i trochę mieszkamy i tu i tam.
Czy to ma jakiekolwiek znaczenie, jaki adres wspólnego zamieszkania podamy?
Czy ZUS ma prawo to weryfikować?
Chcę aby wszystko było w pełni legal.

Zgodnie z ustawą z 27 sierpnia 2004 r. o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych znaczenie ma fakt prowadzenia razem ze wstępnym (rodzicem, dziadkiem) wspólnego gospodarstwa domowego (art. 5 pkt 3 lit. c). Chodzi tu o więź społeczno-gospodarczą między dzieckiem (nawet dorosłym) a rodzicem (dziadkiem), tj. ponoszenie wspólnie wydatków na czynsz, żywność, zaspokajanie innych bieżących potrzeb (wspólny budżet) oraz wzajemną pomoc i współdziałanie w załatwianiu codziennych spraw życiowych.
Te same czy różne adresy zameldowania nie mają znaczenia; fakt zameldowania w jednym domu czy mieszkaniu nie przesądza jeszcze o prowadzeniu wspólnego gospodarstwa domowego (postanowienie NSA z 15 lipca 2008 r., II FZ 263/08 ).
W razie wątpliwości będzie badane, czy prowadzicie wspólne gospodarstwo domowe.

Powrót