Ubezpieczenie zdrowotne z UP

• Autor wątku Autor wątku chris182pl
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

chris182pl

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam serdecznie.

Dotychczas byłem zarejestrowany w powiatowym urzędzie pracy jako osoba bezrobotna. Z tego tytułu posiadałem ubezpieczenie zdrowotne. 23 Listopada zostałem zatrudniony w pewnej firmie na okres próbny umowa o prace (2 miesiące). Po tygodniu złożyłem wypowiedzenie za porozumieniem stron gdyż praca w żadnym stopniu nie zgadzała się z ofertą przedstawioną w UP. Domyślam się że pracodawca w ciągu tych 7 dni "niezdążył" mnie zapisać do ZUSU i odprowadzić mi składek gdyż nie wypełniałem żadnego druku ZUS ZUA.
23 listopada utraciłem status bezrobotnego. Prawo do opieki zdrowotnej z UP wygasa po 30 dniach od daty wyrejestrowania.

1 Czy po wyrejestrowaniu 23 listopada i przepracowaniu tych 7 dni w firmie posiadam jeszcze ubezpieczenie zdrowotne z UP? ( przypominam że pracodawca w ciągu tych 7 dni nie zgłosił mnie do ZUS)

2 Czy po po rozwiązaniu umowy o prace pracodawca ma obowiązek zgłosić mnie do ZUS, kiedy wcześniej tego nie zrobił gdy pracowałem? Oraz czy obowiązuje jakis "okres ochronny" pracownika po zwolnieniu się. Chodzi o ubezpieczenie zdrowotne

Powrót