Ubezpieczenie zdrowotne

• Autor wątku Autor wątku z2008
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

z2008

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Witam,

zakończyłem pozarolniczą działalnośc gospodarczą i przy okazji wizyty w KRUS (jestem właścicielem ponad 1 ha przeliczeniowego) dowiedziałem się, że żona być może będzie musiała zapłacić zaległe składki KRUS.

Żona była wcześniej zgłoszona przeze mnie do ubezpieczenia zdrowotnego w ZUS, gdyż nie była nigdzie zatrudniona.
Jeśli ona zapłaci te zaległe składki KRUS, to czy nie będzie to równoznaczne z tym, że korzystała wówczas z mojego ubezpieczenia zdrowotnego w ZUS nieprzepisowo?

Czy musiałaby wtedy zwrócić koszty opieki zdrowotnej za tamten okres (np.: za pobyt w szpitalu)?

Dziękuję z góry za pomoc.

W ubezpieczeniu społecznym rolników wyodrębnia się:
1) ubezpieczenie wypadkowe, chorobowe i macierzyńskie;
2) ubezpieczenie emerytalno-rentowe.
Składka KRUS zawiera w/w ubezpieczenie.
Osobną rzeczą jest ubezpieczenie zdrowotne dla rolników, domowników i małżonków rolnika, które jest finansowane ze skarbu państwa. Ubezpieczenie zdrowotne powstanie z datą złożenia odpowiedniego formularza - zgłoszenie do ubezpieczenia zdrowotnego.
Reasumując - ubezpieczenie społeczne rolników musisz za żonę wyrównać wstecz, a ubezpieczenie zdrowotne powstanie od dnia zgłoszenia. Nie widzę kolizji, że żona była wcześniej zgłoszona zdrowotnie przy Tobie.

Pozdrawiam

Powrót