Ubezpieczenie zdrowotne

• Autor wątku Autor wątku Marii1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Marii1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
16
Witam wszystkich.
Mam bardzo duży problem i mam nadzieje, że ktoś z Was mi pomoże. Otóż od jakiegoś czasu podjęłam naukę w LO zaocznym. Niestety z różnych względów nie mogłam tego zrobić wcześniej. Obecnie mam 21 lat, nie pracuję otrzymuję jedynie alimenty od taty. Przy ich odbieraniu musiałam podpisać oświadczenie, że nie zarejestruję się do PUP-u jako bezrobotna, ponieważ w innym wypadku odbiorą mi cenne pieniążki. Problem polega na tym, że ostatnio poważnie podupadam na zdrowi i potrzebuje zapisać się do lekarza a nie mam ubezpieczenia. Moja bezrobotna matka za żadne skarby świata nie chce mnie dopisać do siebie... Co w takiej sytuacji mogę zrobić? Jak mogę egzekwować swoje prawa? Proszę pomóżcie!!

Czy ktoś może mi pomóc? Czytałam o tym, że jeśli moja matka nie zarejestruje mnie do swojego ubezpieczenia może otrzymać karę grzywny, czy ktoś wie jakiej wysokości może być to kara? Jak mogę dociekać swoich praw?

Te alimenty to przez sąd przyznane?
jeśli tak, to powinnaś zgłosić się w ZUS do ubezpieczenia zdrowotnego z tytułu alimentów. Składka zdrowotna to 9% z kwoty alimentów (chyba, że są wyższe niż świadczenie pielęgnacyjne, wtedy 9% z kwoty świadczenia pielęgnacyjnego).

to są alimenty z funduszu alimentacyjnego... nie wiem czy to też się liczy?

Ostatnia edycja:
Przy okazji tematu, mam ja pytanie. Dlaczego świadczenia z funduszu alimentacyjnego miałyby się liczyć jako podstawa wymiaru składki na ubezpieczenie zdrowotne?

Jest to sytuacja w której egzekucja alimentów jest bezskuteczna, a tym samym kwota faktycznie otrzymanych alimentów wynosi 0 zł.
Czy może źle interpretuje art. 81 Ustawy o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych? I świadczenia z funduszu alimentacyjnego lub zaliczkę alimentacyjną liczy się jako kwotę faktycznie otrzymanych alimentów...

Ponieważ mam postępowanie w tym zakresie w ZUS-ie (i NFZ), bardzo proszę o rzetelną odpowiedź.

Przepis prawny:
Art. 79.
1. Składka na ubezpieczenie zdrowotne wynosi 9% podstawy wymiaru składki, z zastrzeżeniem art. 82 i 242.

Art. 81.
8. Podstawą wymiaru składek na ubezpieczenie zdrowotne dla:
11) osób, o których mowa w art. 66 ust. 1 pkt 33, jest kwota odpowiadająca kwocie faktycznie otrzymanych alimentów, nie wyższa jednak od wysokości specjalnego zasiłku opiekuńczego przysługującego na podstawie przepisów o świadczeniach rodzinnych;

70agent napisał:
Dlaczego świadczenia z funduszu alimentacyjnego miałyby się liczyć jako podstawa wymiaru składki na ubezpieczenie zdrowotne?

Jest to sytuacja w której egzekucja alimentów jest bezskuteczna, a tym samym kwota faktycznie otrzymanych alimentów wynosi 0 zł.
A dlaczego nie? Przecież FA wypłaca alimenty kiedy egzekucja jest bezskuteczna...

Po prostu zinterptowałem artykuł 81. ust. 11 wspomnianej ustawy dosłownie....

"Podstawą wymiaru składek na ubezpieczenie zdrowotne...jest kwota odpowiadająca kwocie faktycznie otrzymanych alimentów..."

Faktycznie otrzymanych alimentów nie ma... ale są świadczenia pomagające osobom u których egzekucja jest bezskuteczna. Dlatego nie wie, czy te świadczenia z FA moga być dosłownie traktowane jako otrzymane alimenty w rozumieniu art. 81 ust. 11 ?

Różnica pomiędzy alimentami otrzymanych od rodzica, a z FA jest taka, że te ostatnie to świadczenia (zgodnie z ustawą o pomocy osobom uprawnionym do alimentów), które są finansowane z budżetu państwa dla osób, które nie są w stanie samodzielnie zaspokoić swoich potrzeb...

Powrót