Ubezpieczenie zdrowotne

• Autor wątku Autor wątku Ewelina 12812
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

Ewelina 12812

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam,
Jestem tu nowa i przepraszam jeśli źle umieściłam post.

Chodzi o ubezpieczenie zdrowotne męża. Mąż pracuje w pewnej polskiej firmie na umowę zlecenie i wyglada to tak że dostaje umowę zlecenie na 6tygodni i na ten okres wyjeżdża za granicę i na ten okres ma ubezpieczenie. Później przyjeżdża i czeka na telefon kiedy ma znowu jechać nie raz czeka nawet miesiąc i na ten czas nie ma żadnego ubezpieczenia. Ja jestem obecnie na macierzyńskim do końca roku, później planuje pójść na wychowawczy. Czy ja mogę go ubezpieczyć u swojego pracodawcy, żeby miał ubezpieczenie jak będzie w Polsce? Czy za każdym razem jak dostanie nową umowę zlecenie to będę musiała go wyrejestrować od siebie żeby nie miał podwójnego ubezpieczenia. A później jak przyjedzie to spowrotem go zarejestrować i tak w kółko? Czy jakoś inaczej można go gdzieś ubezpieczyć? Najlepiej to żeby mąż zmienił pracę w normalnej firmie, ale na razie nic innego nie może znaleźć. Z góry dziękuję za pomoc.

Ewelina 12812 napisał:
przyjeżdża i czeka na telefon kiedy ma znowu jechać nie raz czeka nawet miesiąc i na ten czas nie ma żadnego ubezpieczenia
30 dni od zakończenia umowy ma prawo do bezpłatnej opieki zdrowotnej
Ewelina 12812 napisał:
Czy ja mogę go ubezpieczyć u swojego pracodawcy, żeby miał ubezpieczenie jak będzie w Polsce? C
Tak, ale skoro jego absencja trwa krócej, niż 30 dni, to nie ma takiej potrzeby
Ewelina 12812 napisał:
Czy za każdym razem jak dostanie nową umowę zlecenie to będę musiała go wyrejestrować od siebie żeby nie miał podwójnego ubezpieczenia. A później jak przyjedzie to spowrotem go zarejestrować i tak w kółko?
Tak
Ewelina 12812 napisał:
Czy jakoś inaczej można go gdzieś ubezpieczyć

Powrót