Ubezpieczenie zdrowotne

• Autor wątku Autor wątku Ignacy779
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

Ignacy779

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Witam, chciałbym rozwiać swoje wątpliwości, otóż mam 20 lat, uczę się zaocznie, pracuję na umowie zlecenie (więc w pracy nie jestem ubezpieczony ze względu na naukę), ale też pobieram rentę rodzinną po zmarłym ojcu w związku z czym też jestem ubezpieczony (chodzi mi o ubezpieczenie zdrowotne). Moja żona nie ma w tej chwili ubezpieczenia zdrowotnego (bo nie ma z jakiego tytułu), ja jako mąż mogę ją wziąć pod swoje ubezpieczenie ale czy mogę to zrobić pod ubezpieczenie z ZUS czy musiałby mnie ubezpieczyć pracodawca i pod jego ubezpieczenie dołączyć żonę?

Ignacy779 napisał:
Moja żona nie ma w tej chwili ubezpieczenia zdrowotnego (bo nie ma z jakiego tytułu), ja jako mąż mogę ją wziąć pod swoje ubezpieczenie ale czy mogę to zrobić pod ubezpieczenie z ZUS
Tak, Twoim tytułem do ubezpieczenia zdrowotnego jest prawo do renty rodzinnej. Musisz zgłosić żonę do ubezpieczenia zdrowotnego w ZUS.

Ignacy779 napisał:
czy musiałby mnie ubezpieczyć pracodawca i pod jego ubezpieczenie dołączyć żonę?
Po pierwsze, to nie pracodawca tylko zleceniodawca. A po drugie - skoro z tytułu umowy zlecenia nie podlegasz ubezpieczeniu zdrowotnemu (bo z mocy prawa nie możesz), to nie ma możliwości by "dołączyć" żonę do czegoś czego nie ma.

Powrót