Witam. To moja pierwsza wizta na forum. Dziekuje ze jestescie. Dziekuje za mozliwosc konsultacji oraz wsparcia w praktyczna wiedze. Mamy z narzeczonym 2lata by madrze zaplanowac nasza przyszlosc w Niemczech. Jest to dla nas bardzo wazne gdyz nasza rodzina nie nalezy do "klasycznych"

my jestesmy rodzina patchorkowa. Ja mieszkam w Polsce z dwojka moich, dzieci (9 i 14 lat) tu tez prowadze wasna dzialalnosc odprowadzam podatki,place ubezpieczenia. Moj przyszly maz

mieszka w Niemczech, dzieci juz go przerosly o glowe (maja po 23lata) posiada podwojne obywatelstwo tam pracuje od 25lat i tam jest ubezpieczony.
Mam nadzieje ze jesli ujme moje pytania w jednym poscie to nie bedzie to zle odebrane
1) Planujemy slub w 2014 r.- korzysniej na przyszosc bedzie go zawrzec w Niemczech czy w Polsce ?
2) w 2015 r. ja z dziecmi sprowadzimy sie do meza do Niemiec - (szkola, wieksze mieszkanie to przeczytam na forum) - jak ubezpieczam dzieci ? ja jestem podciagnieta pod ubezpieczenie meza do momentu podjecia pracy lub zalozenia wlasnej dzialalnosci (zajmuje sie podologia) Moje dzieci maja ojca w Polsce oraz alimenty sadownie przydzielone . Gdzie i kto moze, powinien je ubezpieczyc gdy bedziemy mieszkac na terenie Niemiec?
3) Przez rok od slubu bede nadal mieszkla w polsce (az corka ukonczy gimnazjum). Czy korzystniej bedzie na przyszlosc bym juz przez ten rok miala meldunek w niemczech u meza?
Dziekuje.