Ubezpieczenie żony pod działalnością męża

• Autor wątku Autor wątku agaa81
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

agaa81

Użytkownik
Odpowiedzi
56
Witam, z końcem roku kończy mi się umowa o pracę i wiem, ze nie zostanie przedłużona. Zastanawiam się jak przedłużyć moje ubezpieczenie. Pierwsza opcja zarejestrować się jako bezrobotna. Druga, nie wiem jak to się fachowo nazywa i jak to zrobić, ale wiem, że jest coś takiego, że mąż może mnie ubezpieczyć pod działalnością którą prowadzi. Może ktoś wie jak to wygląda w praktyce, czy musiałabym z nim prowadzić działalność czy wystarczy że będzie za mnie płacił ubezpieczenie. Bardzo mi zależy na ubezpieczeniu bo chcemy starać się o dziecko. No i w związku z tym nie wiem czy lepiej być bezrobotną czy ubezpieczoną u męża?

Ale chodzi o ubezpieczenie z NFZ czy prywatne?

Ubezpieczenie z NFZ, abym uzyskała świadczenie pieniężne podczas ciąży i macierzyńskiego.

Jeśli maż zgłosi Cię od ubezpieczenia jako członka rodziny, nie musi płacić dodatkowych składek.
Zasiłek macierzyński nie będzie Ci przysługiwał tak czy siak.

Jeśli natomiast będziesz pomagać w DG mężowi, musi zgłosić Cię do ZUS jako osobę współpracującą.

Rozumiem, że jak będę osobą współpracującą to wówczas należy mi się świadczenie, jak będę na zwolnieniu lekarskim i macierzyński? Wysokość świadczeń zależy od składki zdrowotnej? Czy mąż nie będzie miał problemów z ZUS jak będę na zwolnieniu?

agaa81 napisał:
jak będę osobą współpracującą to wówczas należy mi się świadczenie, jak będę na zwolnieniu lekarskim i macierzyński?
Tak. O ile zgłosisz się do dobrowolnego ubezpieczneia chorobowego.
agaa81 napisał:
Wysokość świadczeń zależy od składki zdrowotnej?
Nie, od podstawy wymiaru składek na ubezpieczenia społeczne.
agaa81 napisał:
Czy mąż nie będzie miał problemów z ZUS jak będę na zwolnieniu?
Możecie się spodziewać kontroli.

Dziękuję za szybką i wyczerpującą odpowiedź

Powrót