ubezpiecznie ? jak wyrobic ?

• Autor wątku Autor wątku tedzikoooss
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tedzikoooss

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
witam
Jak to jest z tym ubezpieczenim bo na to wyglada ze w ogole po skonczeniu 18 roku zycia nie jestem ubezpieczony(wcześniej byłem ubezpieczony na rodziców). Teraz pół roku pracuje na umowe zlecenie i nie wiem czy mogę wyrobić legitymacje ubezpieczeniową ? Równiez studiuje zaocznie i chyba może szkoła mnie ubezpieczyć płacąc tam jaka kwotę. Gdzie mam się udać ? Zus załatwia legitymacje ubezpieczoniową gdzie po zapłaceniu ubezpiecznia szkole wystawią mi pieczątke w tym dokumencie. ? dobrze to kminie ? I jest jeszcze jedna sprawa jak bym złamał noge to tez pewnie nie dostane zadnego odszkodowania bo nie jestem ubezpieczony. Mam się zgłosic do PZU ?i płacic co kwartał jakąs sumę z tego co słyszałem ?

Chodzi w tym wszystko o to że idąc do swojego lekarza może mnie nie pyjać...bez odpowiedniego dokumentu ubezpieczenia.

skoro jestes studentem to jestes ubezpieczony ,nadal podlegasz pod ubezpieczenie zdrowotne rodziców ;pracując na zlecenie jako student nie płacisz składek zdrowotnych;legitymacja uprawniająca do leczenia to legitymacja studencka;jesli chodzi o ubezpieczenie wypadkowe to albo płacisz roczna składkę na uczelni albo ubezpieczasz sie sam;polecam EURO<26 jest to ubezpieczenie dla uczniów i studentów do 26 roku życia ;składka roczna około 60 zł na dość dużą sumę ;oczywiście jeśli masz mniej niż 26 lat ;możesz tez wybrać inne towarzystwo ubezpieczeniowe

A co jeżeli mieszkam w innym mieście niż rodzice, a podlegam pod ich ubezpieczenie?

Jeśli chodzi o ubezpieczenie wypadkowe, czy jest ono obowiązkowe i jeżeli pracuję na pół etatu powinnam je opłacić?

Powrót