Ubezpiecznie matki z dzieckiem po porodzie !!!

• Autor wątku Autor wątku aanetkaa89
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

aanetkaa89

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam, mam problem odnośnie ubezpieczenia po przepracowanym roku. W kwietniu zaszłam w ciąże, poszłam na zwolnienie lekarskie a w październiku moja umowa o prace się skończyła ( umowa na rok). Zarejestrowałam się w tym październiku do Arbeitsamtu oni ubezpieczyli mnie na 2 miesiące po czym wymeldowali bo należał mi sie Mutterschaftgeld. W styczniu po porodzie okazało się ze od czasu gdy Arbeitsamt mnie wymeldował jestem nie ubezpieczona czyli pobyt w szpitalu i poród muszę se sama opłacić !!! Dowiadywałam się i jedyny sposób żebym miała tu ubezpieczenie to muszę se je sama wykupić na siebie i dziecko. Czy ktoś wie czy nie ma innego wyjścia oprócz prywatnego ubezpieczenia nie ukrywam ze to są duże koszta jak dla mnie !!!

Witam mam umowę na steuerkarte od 28-01-15 pracuję po 3 h dziennie umowę mam na 6 mc . Obecnie jestem w ciąży w 9 tygodniu i teraz mam pytanie co ze mną bedzie ? Wiem ,że jak pracodawca dowie się ze jestem w ciąży nie przedłuży mi umowy i zostanę bez ubezpieczenia a do końca listopada do porodu jeszcze dużo czasu . Czy mogę nie mówić pracodawcy o ciązy i poczekać aż w sierpniu przedłuzy mi umowę ? i co wtedy powieedzieć i iśc na zwolnienie bo zostanie mi juz wtedy 3-4 miesiące do porodu . Czy będą nalezały mi się jakieś pieniądze jak w okresie macieżyńskim wychowawczym ? Proszę pomóżcie jestem tu tak krótko ze nie mam o niczym pojęcia .

Powrót