Ubezpiecznie OC a droga niepubliczna?

• Autor wątku Autor wątku Stanisław64
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Stanisław64

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam!

Mam takie pytanie, czy jeśli kolizja samochodowa (konkretnie uderzenie w pusty, zaparkowany pojazd) powstała na drodze niepublicznej (polnej) koszt naprawy zaparkowanego samochodu zostanie pokryty z polisy OC sprawcy? Czy potrzebne jest do tego AC?

Z tego co wyczytałem umowę i ustawy [Ubezpieczeniem OC posiadaczy pojazdów mechanicznych jest objęta odpowiedzialność
cywilna każdej osoby, która kierując pojazdem mechanicznym w okresie trwania odpowiedzialności ubezpieczeniowej, wyrządziła szkodę w związku z ruchem tego pojazdu.
] chyba nie ma rozróżnia między drogami publicznymi a niepublicznymi? Jak jest w rzeczywistości?

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Re: ubezpiecznie OC a droga niepubliczna?

[cytat="Stanisław64"]Mam takie pytanie, czy jeśli kolizja samochodowa (konkretnie uderzenie w pusty, zaparkowany pojazd) powstała na drodze niepublicznej (polnej) koszt naprawy zaparkowanego samochodu zostanie pokryty z polisy OC sprawcy? Czy potrzebne jest do tego AC?[/cytat]
Wystarczy OC.
[cytat:2axi5dgk]chyba nie ma rozróżnia między drogami publicznymi a niepublicznymi? Jak jest w rzeczywistości?[/cytat:2axi5dgk]
Nie ma róznicy. Ruch może się odbywać nawet na dachu czyjejś willi i OC wtedy także chroni.

Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź.

Mam jeszcze jedno pytanie.
Czy gdy doszło do takiej stłuczki i nie została wezwana do tego Policja - jedynie spisano oświadczenie - ubezpieczyciel może odmówić wypłaty odszkodowania z OC?

nie, nie właśnie o to chodzi, że sprawca się przyznaje, napisał stosowne o tym oświadczenie i nie sprawia najmniejszych problemów ze swojej strony. Kwestia jest tego rodzaju, czy mimo to ubezpieczyciel może powodować jakieś problemy z wypłatą?

ubezpieczyciel dużo może, zawsze może też coś wymyśleć. Np. szkoda powstała w innych okolicznościach niż podane w zgłoszeniu szkody tzw. fikcyjna stłuczka.

no ale to już zalezy od danej sprawy.

Powrót