Ubezpiecznie zdrowotne NFZ dla żony, studia zaoczne, umowa zlecenie

• Autor wątku Autor wątku eddi65
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

eddi65

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam serdecznie, mam pytanie czy jest możliwe ubezpiecznie przy mnie jako członka rodziny studiującej zaocznie żony, pracującej na umowe zlecenie z której nie są odprowadzanie składki. Ja pracuje na podstawie umowy o pracę, wiek żony to 21 lat. Jeżeli jest to mozliwe jakie kroki trzeba podjąć. Pozdrawiam i z góry dziękuje za odpowiedź.

Musisz zgłosić pracodawcy, że chcesz ubezpieczyć żonę.
Zostanie wypełniony druk ZUS ZCNA.

Skąd moge wziąć dokładną datę utraty uprawnień do ubezpieczenia osoby zgłaszanej? Będzie to data końca ostatniej umowy o pracę jaką żona miała rok temu zanim podjeła prace na umowę zlecenie?

Oraz czy jeżeli żona nie miała ubezpieczenia zdrowotnego przez rok będzie musiała płacić grzywnę jeśli dopisze ją teraz do mnie? Kara z tego co mi wiadomo występuje gdyby ona sama chciała wystąpić o dobrowolne ubezpieczenie zdrowotne lecz niewiem jak się ma w tym przypadku. Jescze raz dziękuje za odpowiedź.

Witam
Mam bardzo podobny problem i nie wiem czy dobrze zrozumiałem.
Jesteśmy z żoną po ślubie. Ona ma obecnie 21 lat, studiuje, nie pracuje.
Jest obecnie ubezpieczona ze mną, po ślubie zostało dopisana przez mojego pracodawcę do ubezpieczenia.
Od stycznie planuje rozpocząć pracę na umowę zlecenie. Czy może być dalej przy mnie ubezpieczona, i dzięki temu temu nie odprowadzać od swojego wynagrodzenia składek?
Z tego co wyczytałem to tak, ale chciałbym aby ktoś bardziej w temacie to potwierdził bądź ewentualnie zaprzeczył.
Pozdrawiam

Powrót