Ubezpieczyciel żąda spłaty wypłaconego odszkodowania

• Autor wątku Autor wątku anna2908
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

anna2908

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Sprawa przedstawia się w sposób następujący:
1)Znajomy (nieposiadający prawa jazdy) spowodował wypadek. Wyjechał z drogi podporządkowanej wprost pod koła nadjeżdzającego auta. Auto poszkodowanego zostalo zniszczone w związku z czym na miejsce została wezwana policja. Znajomy został ukarany kolegium w wysokości 300 zł.
2) Jako, że auto (teść znajomego jest właścicielem) było ubezpieczone został poiformowany ubezpieczyciel. Rzeczoznawca oszacował auto na 30 tyś. zł. Odszkodowanie zostało wypłacone. I do tego momentu wszystko było tak jak być powinno, ale...
3) Ubezpieczyciel zażądał spłaty wypłaconego odszkodowania. Nie znamy przyczyny takiego postępowania. Znajomy spłacił 8 tyś. zł i okazało się, że spłaca same odsetki od w/w sumy i wydaję się, że spłata trwać będzie jeszcze przez długi okres czasu...
Pytanie brzmi:
1) Czy ubezpieczyciel postępuje zgodnie z prawem, skoro auto było ubezpieczone a wszystkie składki były opłacone w terminie? Czy przyczyną może być to, że kierowca nie posiadał prawa jazdy i nie był właścicielem?
2) Co powinien zrobić znajomy? Czy należy wnieść sprawę do sądu?
Obawiam się, że firma będzie naliczać ciągle odsetki i kwota spłaty będzie rosnąć...
Bardzo proszę o poradę.

Sprawa jest dość złożona
Na pewno Twój znajomy musi zwrócić się o pomoc do dobrego prawnika - znam analogiczne przypadki gdzie sprawcy nie zwracali wypłaconego odszkodowania z polisy oc

Jeśli sprawca wypadku nie miał uprawnień do prowadzenia pojazdu, to ubezpieczyciel samochodu którym jechał ma prawo domagać się zwrotu odszkodowania, które wypłacił w ramach likwidacji. Mówi o tym ustawa z dnia 22 maja 2003 r. o ubezpieczeniach obowiązkowych, UFG i PBUK:
Art. 43. [Zwrot wypłaconego odszkodowania] Zakładowi ubezpieczeń przysługuje prawo dochodzenia od kierującego pojazdem mechanicznym zwrotu wypłaconego z tytułu ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych odszkodowania, jeżeli kierujący:
3) nie posiadał wymaganych uprawnień do kierowania pojazdem mechanicznym, z wyjątkiem przypadków, gdy chodziło o ratowanie życia ludzkiego lub mienia albo o pościg za osobą podjęty bezpośrednio po popełnieniu przez nią przestępstwa;

Także nie wiem, czy zatrudnienie dobrego prawnika coś da.

Bardzo dziękuję za tak szybkie odpowiedzi. Przekażę te wiadomości znajomemu.
Pozdrawiam serdecznie.

Tu i nawet prawnik nie pomoże.

Witam

Moje pytanie jest również odnośnie zwrotu wypłaconego odszkodowania.
Tyle tylko że nie fart był taki, że myśląć że nic się nie stało i złożyło mi się jedynie lusterko, a z tamtego auta nikt nie wysiadał więc pojechałem dalej, dopiero jak później zauważyłem że z moim autem stało się więcej to dopiero zgłosiłem się na komendę.
Teraz ubezpieczyciel u którego miałem OC wysłał do mnie pismo że muszę zwrócić kwotę którą wypłacili poszkodowanemu.

A moje pytanie jest takie w jakim terminie ubezpieczyciel powinien powiadomić mnie o takim fakcie.
Do kolizji doszło 24 października 2008 roku, poszkodowany pieniądze otrzymał 29 października 2008, a ja dopiero dzisiaj (16 lutego 2009) otrzymałem pismo. Czy to nie jest troche przesadzony termin ponad trzech miesięcy, żeby dop[iero po takim czasie informować mnie że muszę zwrócić pieniądze ?

DROPKICK napisał:
Czy to nie jest troche przesadzony termin ponad trzech miesięcy, żeby dop[iero po takim czasie informować mnie że muszę zwrócić pieniądze ?

(...) żeby dopiero (...) ... ufam, że żartujesz :what:

okres przedawnienia 3 lata - vide art. 442 oraz art. 828 k.c.

Powrót