ubezwłasnowolnienie i co dalej

• Autor wątku Autor wątku Lacoste83
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

Lacoste83

Użytkownik
Odpowiedzi
62
Dzień dobry,
wystąpiłem do Sądu okręgowego Wydział Cywilny o ubezwlasnowolnienie chorej matki, otrzymałem odpis postanowienia wktórym sąd 1.ubezwlasnowalnia całkowicie moją matkę .
2 nakazuje pobrać od wnioskodawcy na rzecz sksrbu państwa - Sadu okręgowego 64 zł tytułem nieuiszczonych wydatków związanych z wynagrodzeniem.

i tyle.

Moje pytania,bo na rozprawie zapewniano mnie ze o wszystkim co dalej będę poinformowany,co jednak nie nastąpiło

1. Co mam robić dalej ? Chciałem sprawowac opiekę prawną nad mamą, byłem wnioskodawcą ubezwlasnowolnienia.
2. Mam poprostu wysłac przelew na konto sądu?

Lacoste83 napisał:
1. Co mam robić dalej ? Chciałem sprawowac opiekę prawną nad mamą, byłem wnioskodawcą ubezwlasnowolnienia.
Sprawa wyznaczenia opiekuna prawnego należy do właściwości sądu rejonowego. Po uprawomocnieniu się postanowienia sąd okręgowy z urzędu zawiadomi sąd rejnowy (sąd opiekuńczy) o ubezwłasnowolnieniu pana mamy. Sąd rejonowy powinien z urzędu wszcząć postępowanie o wyznaczenie opiekuna prawnego dla pana mamy gdyby jednak to się nie działo trzeba samemu wystąpić z takim wnioskiem. Warto skontaktować się z biurem obsługi sądu okręgowego czy postanowienie jest prawomocne a jeżeli tak to z biurem obsługi sądu rejonowego czy została już wszczęta sprawa o wyznaczenie opiekuna prawnego dla pana mamy.
Przepis prawny:
art. 558 Kodeks postępowania cywilnego
§ 1. Sąd, który orzekł ubezwłasnowolnienie, zarządza z urzędu przesłanie sądowi opiekuńczemu odpisu prawomocnego postanowienia, którym orzekł ubezwłasnowolnienie.
§ 2. W razie oddalenia wniosku o ubezwłasnowolnienie sąd zawiadamia sąd opiekuńczy o potrzebie ustanowienia kuratora dla osoby niepełnosprawnej.
Lacoste83 napisał:
2. Mam poprostu wysłac przelew na konto sądu?
Tych rachunków jest wiele. Po uprawomocnieniu się postanowienia można zadzwonić do biura obsługi i ustalić numer. W tytule przelewu poda Pan sygnaturę sprawy.

dziękuje.
ps. po jakim czasie wystąpić z ewentualnym wnioskiem, tzn w jakim czasie sąd rejonowy powonien wszcząć takie postępowanie

Lacoste83 napisał:
w jakim czasie sąd rejonowy powonien wszcząć takie postępowanie
Powinien po otrzymaniu odpisu postanowienia z sądu okręgowego ale sądy są przeciążone więc może się to opóźnić - w takim przypadku warto złożyć wniosek samodzielnie.

a czy ja mam wystąpić o odpis postanowienia uprawomocnionego,czy to będzie mi do czegoś potrzebne ?

Lacoste83 napisał:
a czy ja mam wystąpić o odpis postanowienia uprawomocnionego,czy to będzie mi do czegoś potrzebne ?
Obowiązku takiego nie ma ale może się przydać np. w przypadku korespondencji z podmiotem z którym ubezwłasnowolniony całkowicie zawarł umowę. Ważniejsze z punktu widzenia opiekuna jest postanowienie sądu rejonowego ale nie wiadomo kiedy będzie ono wydane więc na ten moment co postanowienie o ubezwłasnowolnieniu jest jedynym dokumentem, który to potwierdza.

Powrót