Ubezwłasnowolnienie, niejasna sytuacja

• Autor wątku Autor wątku Veiderka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
V

Veiderka

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam serdecznie. Mam kilka pytań i będę wdzięczna za pomoc. Otóż, mój syn ma 19 lat, jest autystykiem i właśnie został ubezwłasnowolniony, na mój wniosek oczywiście. Teraz mamy oczekiwać na ustalenie opiekuna prawnego. I tutaj mam dwa pytania:
1) Kto ma prawo podejmować decyzje w imieniu syna do czasu ustalenia opiekuna prawnego, ponieważ on już nie może tego robić z racji prawomocnego ubezwłasnowolnienia? Czy my jako rodzice możemy w jego imieniu podpisywać dokumenty, załatwiać sprawy np. szkolne, czy medyczne? Jeśli nie my to kto
i co zrobić w tym przypadku, syn ma 19 lat.
2) Czy opiekunami prawnymi możemy pozostać oboje z mężem, jako rodzice. Czy dzieje się to z automatu, czy trzeba złożyć jakiś wniosek? Czy tylko rodzic, który składał wniosek o ubezwłasnowolnienie jest brany pod uwagę jako opiekun?
Proszę o jakieś wskazówki, bo nie mam pojęcia co robić.

1. Doradca tymczasowy ustanowiony przez sąd okręgowy w sprawie o ubezwłasnowolnienie. Jeżeli nie ustanowiono doradcy tymczasowego to o zgodę na dokonanie określonych czynności za ubezwłasnowolnionego trzeba by wnosić do sądu opiekuńczego, który prowadzi sprawę o ustanowienie opiekuna.
2. Jest możliwe ustanowienie opieki wspólnej rodziców całkowicie ubezwłasnowolnionego.

Ostatnia edycja:
Dziękuję za odpowiedź.
Problem w tym, że nie mamy wyznaczonego doradcy tymczasowego. Złożyć wniosek, czy już za późno?

Veiderka napisał:
Złożyć wniosek, czy już za późno?
O doradcę tymczasowego już wnosić nie można ponieważ sprawa o ubezwłasnowolnienie zakończyła się. Teraz można kierować do sądu opiekuńczego (tego samego, który prowadzi sprawę o ustanowienie opiekuna prawnego) wnioski o zezwolenie na dokonanie określonej czynności w imieniu (na rzecz) ubezwłasnowolnionego całkowicie. Taki wniosek nie podlega opłacie i trzeba go kierować do sądu posługując się tą samą sygnaturą, jaką jest oznaczona sprawa o ustanowienie opiekuna.

Powrót