Ubezwłasnowolnienie, wyłączenie ze sprawy osoby na której ma być zastosowane.

• Autor wątku Autor wątku darkmaind
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

darkmaind

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Cześć, mam takie pytanie, składając wniosek o ubezwłasnowolnienie, można wnioskować o wyłączenie ze sprawy osobe której wniosek dotyczy? Nie chodzi o pominięcie biegłych, a brak konieczności bycia na sprawie, dla tej osoby będzie to bardzo duży stres, co potwierdza sam wniosek, niechciałbym musieć targać tej osoby po sądach i tak nachodzi się po biegłych, z resztą już nie pierwszy raz. Dzięki za odpowiedź.

Nie ma takiej możliwości. Osoba, której dotyczy wniosek, musi zostać wysłuchana przez sąd przy udziale biegłego psychologa i psychiatry/neurologa. Czyli i tak musi stawić ten raz w sądzie. Jeżeli natomiast będą w sprawie jakieś późniejsze terminy, raczej jej obecność nie będzie obowiązkowa i wtedy nie musi przychodzić. Natomiast ten pierwszy raz musi.

Dzięki wielkie za odpowiedź. Pozdrawiam.

Mam jeszcze jedno pytanie, czy inni członkowie rodziny osoby ubezwłasnowolnianej będą przesłuchiwani w charakterze świadka? Dodam, że nikt nie będzie miał nic przeciw, panuje między nami pełna zgoda i nawet są chęci aby być na sprawie, nie wiem tylko czy ich uwzględniać we wniosku jako uczestnicy?

darkmaind napisał:
Mam jeszcze jedno pytanie, czy inni członkowie rodziny osoby ubezwłasnowolnianej będą przesłuchiwani w charakterze świadka? Dodam, że nikt nie będzie miał nic przeciw, panuje między nami pełna zgoda i nawet są chęci aby być na sprawie, nie wiem tylko czy ich uwzględniać we wniosku jako uczestnicy?
To już zależy od sprawy. Osobie, której dotyczy wniosek sąd przydzieli najprawdopodobniej pomoc prawną z urzędu. W sprawie bierze udział także przedstawiciel prokuratury. Wszystkie strony mają prawo zgłaszać świadków. Sąd zawsze także może powołać dowód z urzędu. Jednak jeżeli żadna ze stron takiego wniosku to przesłuchanie jest bardzo mało prawdopodobne ponieważ sąd nie jest zobowiązany wzywać i przesłuchiwać wszystkich członków rodziny osoby, której dotyczy wniosek.

Powrót