Ubieganie się o egzamin na uczelni.

• Autor wątku Autor wątku szef12
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

szef12

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam.
Czy jest możliwość ubiegać się o egzamin komisyjny na uczelni w takim przypadku:
Po niezaliczony m 2 terminie poprawkowym złożyłem podanie o egzamin komisyjny ( wszystko w terminie zgodnym z regulaminem uczelni), uzasadniłem swoje podanie w taki sposób jak to było w poprzednim roku bo miałem identyczną sytuację jak mój znajomy. W tamtym roku podanie przeszło w tym nie. Po złożeniu podanie, miałem po 2 dniach dowiedzieć się w dziekanacie czy moje podanie zostało rozpatrzone pozytywnie(w regulaminie studiów jest 10 dni na wydanie decyzji). Nie miałem możliwości zrobienia tego przez te 2 dni i poszedłem na 3 dzień. Gdy powiedziałem, że składałem podanie o egzamin komisyjny pani z dziekanatu nawet o nic nie zapytała ani nawet na mnie nie zerknęła i tylko szybko powiedziała nie. Nie dostałem żadnych dodatkowych informacji na ten temat. I moje pytanie brzmi: Czy jest jeszcze jakaś szansa aby taki egzamin się odbył? Podanie złożyłem pisemne, jednak nie mam żadnego potwierdzenia złożenia takiego podania. Z góry dziękuje

Jeśli złożyłeś pismo to uczelnia musi na nie odpowiedzieć w formie pisemnej - na piśmie musisz otrzymać odmowę bądź uznanie Twojego żądania.
od tej decyzji - wydanej przez organ uczelni (dziekana/prodziekana ds studenckich) co do zasady przysługiwać Ci będzie odwołanie do rektora. W dalszej kolejności ew. skarga do Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego.
Skoro nie wydano decyzji na piśmie - wezwij do uzupełnienia stanu niezgodnego z prawem poprzez wydanie decyzji w Twojej sprawie.

Żeby przyznano egzamin komisyjny musisz bardzo dobrze umotywować wniosek i wykazać nieobiektywność nauczyciela przeprowadzającego egzamin, bądź nieprawidłowości w jego przeprowadzeniu - jednakże przyznanie, bądź nie może być kwestią uznaniową.

Ostatnia edycja:
Powrót