Üble nachrede

• Autor wątku Autor wątku pytasia
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pytasia

Użytkownik
Odpowiedzi
82
Witam . Proszę o poradę. Wspólnie z mężem wychowuje jego nastoletniego syna (matka dziecka sama nam go oddala), dziecko jest bardzo zżyte ze mną co powoduje agresje w stosunku do mojej osoby, ze strony jego matki. Kobieta ta za każdym razem, kiedy dochodzi do jakiegoś procesu (ustalenie miejsca pobytu dziecka, alimenty czy odebranie jej władzy rodzicielskiej) nie uzywa w sprawie rzeczowych argumentów tylko obrzuca zawsze mnie błotem, oczerniając mnie przed niemieckim sadem. Ostatnio napisała, ze jestem w Polsce poszukiwana za długi i jedynie to, ze mieszkam w DE pozwala mi uniknąć odpowiedzialność- są to oczywiście wierutne bzdury. Ja mam już dość denerwowania sie tymi kłamstwami i chciałabym złożyć przeciwko tej Pani zawiadomienie o przestępstwie. I tu pojawia sie mój problem, ja mieszkam w Niemczech ta Pani w Polsce, nie mam prawnej wiedzy ale w moim mniemaniu na terenie Niemiec zostałam obrażona i obrzucana kłamliwymi w stosunku do mojej osoby oskarżeniami.

Czy jest zasadnym abym tutaj w Niemczech złożyła wniosek o ukaranie tej Pani? Boje sie, ze w Polsce z uwagi na niska szkodliwość czynu zostanie to zbagatelizowane.
Bardzo dziękuję za wskazówki

Rozumiem, że to oczernianie popełnione (popełniane) było w ten sposób, że zawarte było ono w pismach adresowanych do sądu, przed którym toczyło (toczy się) jakieś postępowanie, i w którym te pisma były czytane. W takim przypadku sądem właściwym miejscowo do wniesienia prywatnego aktu oskarżenia (Privatklageverfahren, § 374 i nast. StPO (Strafprozessordnung=niem. kodeks postępowania karnego) jest sąd, do którego te pisam docierały i były czytane; wynika to z § 7 StPO, w którym zawarta jest zasada, że właściwość miesjcowa sądów w sprawach karnych wynika z miejsca popełnienia czynu karalnego. Nie ma znaczenia, że oskarżona (sprawa będzie się toczyć z oskarżenia prywatnego=Privartklagevervahren) mieszka w Polsce. A poza tym, to także niemiecki sąd może takie postępowanie umorzyć z powodu "Geringfügigkeit", tak jak robiä to polskie prokuratury lub sądy (z powodu znikomej szkodliwości......").

Bardzo dziękuję za odpowiedź. Jest dokładnie tak, jak Pan napisał. Będę wnosiła jednak to oskarżenie ( nawet z ryzykiem ewentualnego umorzenia), gdyż jak pisałam miało to miejsce już więcej razy i to do różnych procesów zatem w moim rozumieniu " przestępstwo " jest przez tą Panią powtarzane. Serdecznie dziękuję za odpowiedz

Powrót