UBREZPIECZENIE NW

• Autor wątku Autor wątku przemo00001
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

przemo00001

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Jaki jest czas od dnia wypadku na dochodzenie odszkodowania z tytułu ubezpieczenia NW.

KC:
Art. 819. § 1 Roszczenia z umowy ubezpieczenia przedawniają się z upływem lat trzech.
§ 2. (uchylony)
§ 3. W wypadku ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej roszczenie poszkodowanego do ubezpieczyciela o odszkodowanie lub zadośćuczynienie przedawnia się z upływem terminu przewidzianego dla tego roszczenia w przepisach o odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną czynem niedozwolonym lub wynikłą z niewykonania bądź nienależytego wykonania zobowiązania.
§ 4. Bieg przedawnienia roszczenia o świadczenie do ubezpieczyciela przerywa się także przez zgłoszenie ubezpieczycielowi tego roszczenia lub przez zgłoszenie zdarzenia objętego ubezpieczeniem. Bieg przedawnienia rozpoczyna się na nowo od dnia, w którym zgłaszający roszczenie lub zdarzenie otrzymał na piśmie oświadczenie ubezpieczyciela o przyznaniu lub odmowie świadczenia.

Witam serdecznie.
W nawiązaniu do mojego poprzedniego postu.
Otrzymałem od TU list o nasteoujacej tresci:

".... TU informuje, że nie znajduje podstaw do zaspokojenia Pana roszczeń z tytułu umowy ubezpieczenia w pakiecie "Moj samochód" potwierdzonej polisą nr ...........
Zgodnie z treścia paragrafu 48 pkt 1 Ogólnych warunków ubezpieczenia ubezpieczający winien wypełnic wszelkie wymagane przez ubezpieczyciela dokumenty, w szczególności druk zgłoszenia szkody, w którym należy opisac rzeczywisty przebieg zdarzenia i okolicznosci powstania szkody, w przypadku niedopełnienia przez poszkodowanego w/w obowiązków ubezpieczyciel może odmówic wypłaty swiadczenia.
Poniewaz do dnia dzisiejszego nie wplynely oczekiwane dokumenty zatem postanowiono jak na wstepie.

Poszkodowanemu przysluguje prawo dochodzenia na drosze postepowania sadowego"

Jak to się zatem ma do 3 letniego okresu na dochodzenie roszczenia NW
I jaki jest czas na dochodzenie roszczenia z ubezpieczenia OC sprawcy wypadku za uszczerbek na zdrowiu.

Od wypadku uplynelo 9 miesiecy.

Decyzja ta przerywa się (i biegnie na nowo) od daty otrzymania przez Pana w/w pisma.

W sprawie z OC (szkody na osobie), zgodnie z kc, przedawnienie wynosi:
Art. 442[1]. § 1. Roszczenie o naprawienie szkody wyrządzonej czynem niedozwolonym ulega przedawnieniu z upływem lat trzech od dnia, w którym poszkodowany dowiedział się o szkodzie i o osobie obowiązanej do jej naprawienia. Jednakże termin ten nie może być dłuższy niż dziesięć lat od dnia, w którym nastąpiło zdarzenie wywołujące szkodę.
§ 2. Jeżeli szkoda wynikła ze zbrodni lub występku, roszczenie o naprawienie szkody ulega przedawnieniu z upływem lat dwudziestu od dnia popełnienia przestępstwa bez względu na to, kiedy poszkodowany dowiedział się o szkodzie i o osobie obowiązanej do jej naprawienia.
§ 3. W razie wyrządzenia szkody na osobie, przedawnienie nie może skończyć się wcześniej niż z upływem lat trzech od dnia, w którym poszkodowany dowiedział się o szkodzie i o osobie obowiązanej do jej naprawienia.
§ 4. Przedawnienie roszczeń osoby małoletniej o naprawienie szkody na osobie nie może skończyć się wcześniej niż z upływem lat dwóch od uzyskania przez nią pełnoletności.

nie za bardzo rozumiem.
czyli mogę złożyć pismo o wypłacenie odszkodowania z tytułu ubezpieczenie NNW tego wypadku???
troszkę niejasny jest dla mnie artykuł cytowany w poprzednim poście.
dlaczego zatem dostałem takie pismo???
byłbym wdzięczny o odpowiedź.
i co znaczy, że termin biegnie na nowo od otrzymania tego pisma??

Powrót