uchwała pod nieobecność wspólnika. Prośba o pomoc

• Autor wątku Autor wątku Rezon75
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

Rezon75

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Dzień dobry, napiszę w skrócie, może ktoś chciałby pomóc - odpłatnie.
Mam 65% udziałów w spółce, która ma nieruchomość. Nie miałem na nic wpływu gdyż umowa jest tak sporządzona że prezes był nieodwołalny a był człowiekiem drugiego wspólnika. na przelomie sierpnia i września drugi wspólnik zwołał zgromadzenie wspólników. wyszła do mnie korespondencja - której nie odebrałem (nie wiem jak to możliwe że nie było awizo). suma summarum dzień po zwrotce zwołał zgromadzenie na którym odwołał prezesa z warunkiem, że musi powołać pełnomocnika do sprzedaży nieruchomości. plus uchwała wspólników o sprzedaży nieruchomości. Sprzeda i nie dostanę złotówki. Gość jest oszustem niestety. zostałem niby prawidłowo powiadomiony o temacie zgromadzenia i terminie - tyle że nie odebrałem korespondencji. przypadkiem się dowiuedziałem że społka nie ma prezesa. Sąd wprawdzie zwrócił ze względu na błędy ale 29.09 została uchwała ponownie złożona do sądu. Byłem u znajomej pani mecenas. rozkłada ręce- mówi że skoro nie odebrałem korespondencji - to lipa. nie można tego jakoś zaskarżyć?
miesiąc wcześniej komornik zajął drugiemu wspólnikowi te udziały i stąd taka szybka akcja. Dodam, że gość ma całą masę długów i zakaz wykonywania działalności na 10 lat Czy ktoś znajdzie sposób na uniewanienie uchwały z 26.08 br ?pozdrawiam

Ostatnia edycja:
Jeśli posiadam 65% udziałów spółki i bez mojej zgody jest sprzedawana nieruchomość bez wyceny - wg mnie jest to działanie na moją niekorzyść.

Do sprzedaży nieruchomości nie jest potrzebna wycena. Działanie naruszałoby interesy spółki, gdyby np. cena nieruchomości była zaniżona. Kiedy dowiedział się Pan o uchwale?

Uchwała jest z dnia 29.08. Dowiedziałem się, 18.10 znajoma zadzwoniła, że spółka nie ma prezesa. w systemie rar.ms.gov odnalazłem uchwałę

To jest jeszcze otwarty termin na wniesienie powództwa o uchylenie uchwały. Ale oprócz ww. przesłanek należałoby jeszcze wykazać wadliwe zwołanie ZW, zgodnie z art. 250 ksh. Ta znajoma mecenas analizowała sprawę pod tym kątem? Chodzi o powództwo o uchylenie uchwały na podst. art. 249 ksh.

Powrót