uchwała Rady Gminy w sprawie załatwienia skargi

• Autor wątku Autor wątku orma
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

orma

Użytkownik
Odpowiedzi
59
Witam,
złozyłam skargę na Wójta do RG. Skarga została uznana za nieuzasadnioną i wezwałam Radę Gminy do usunięcia naruszenia prawa. W odpowiedzi otrzymałam wyjaśnienie, że uchwała w przedmiocie skargi na działalnośc Wójta nie podlega zaskarżeniu do Sądu. Czy tak jest w istocie? Czy jest forma zaskarżenia takiej uchwały odrzucającej skargę?

Bardzo prosze o pomoc i podpowiedź co mogę dalej zrobić.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
orma napisał:
Czy tak jest w istocie? Czy jest forma zaskarżenia takiej uchwały odrzucającej skargę?

Tak
II SA/Ke 911/16 - Postanowienie WSA w Kielcach z 2016-11-30

Zaskarżone pismo nie jest również decyzją administracyjną, ponieważ nie stanowi władczego przejawu woli organu rozstrzygającego konkretną sprawę administracyjną w stosunku do zindywidualizowanej osoby, określającego jej prawa lub obowiązki i wydanego z zachowaniem określonej procedury jurysdykcyjnej. Nie jest również aktem lub czynnością, o której mowa w art. 3 § 2 pkt 4 Ppsa, ponieważ nie dotyczy uprawnień lub obowiązków wynikających z przepisów prawa.
Podsumowując, skoro wniesiona w niniejszej sprawie skarga dotyczy pisma organu nadzoru, zawierającego w swej treści jedynie informację, które jak wskazano wyżej nie podlega kontroli sądów administracyjnych, to podlega ona odrzuceniu. W konsekwencji Sąd nie miał prawnej możliwości merytorycznego ustosunkowania się do podniesionych w skardze zarzutów.

orma napisał:
Bardzo prosze o pomoc i podpowiedź co mogę dalej zrobić.

Pogodzić się i przejść do porządku dzinnego

Powrót