Uchwała Rady Powiatu i uzasadnienie - całość?

• Autor wątku Autor wątku barteks2
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

barteks2

Stały bywalec
Odpowiedzi
802
Witam!
Otrzymałem treść Uchwały Rady Powiatu w sprawie rozpatrzenia skargi na Starostę. Część skargi została uznana za zasadną, a część jako bezzasadna. Nie otrzymałem natomiast żadnego uzasadnienia.

Teraz okazuje się, że nagle w dokumentach Wojewody, (który nadzorował tą sprawę z powodu wcześniejszego naruszenia procedur przez Radę) znalazło się dziwnym sposobem uzasadnienie uchwały. Według mnie uzasadnienie stanowi nieodłączną część uchwały i powinno być załącznikiem do uchwały. Czy Rada Powiatu sporządzając uzasadnienie po uchwaleniu uchwały działała zgodnie z prawem?

Dodam, że uzasadnienie nie zostało mi do dzisiaj doręczone jako stronie postępowania i nie widnieje również w BIP-ie Rady Powiatu. Mam wrażenie, że zostało ono doręczone jedynie Wojewodzie w wyniku działań kontrolnych. Czy dołączenie uzasadnienia po uchwaleniu uchwały można uważać za sfałszowanie treści dokumentu?

Czytałem uchwały w podobnych sprawach i tam zawsze pod treścią uchwały był napis "Załączniki" i tam było wyszczególnione uzasadnienie. Natomiast w moim przypadku nie było tego, a uzasadnienie dziwnym trafem znalazło się u Wojewody.

Powrót