I
iixx
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 39
Czy wg Was można przyjąć, że skoro zarząd podejmuje uchwałę w oczywisty sposób sprzeczną z postanowieniami statutu (i dodatkowo krzywdzącą przez to wspólnika (akcjonariusza) spółki lub członka spółdzielni (w aspekcie majątkowym)), to uchwała taka jest bezwzględnie nieważna z powodu jej sprzeczności z zasadami współżycia społecznego i można wytoczyć powództwo na podstawie art. 189 kpc?
Dotykam tu problematyki zaskarżalności uchwał spółek/ spółdzielni z powodu ich niezgodności z postanowieniami statutu.
W przypadku spółdzielni, do uchwał rady mogą mieć zastosowanie przepisy art. 42 prawa spółdzielczego, jednakże tam jest mowa (par. 3) o nieważności względnej, a dwa nie jestem pewny, czy można art. 42 stosować także do niezgodnych ze statutem uchwał zarządu.
Ponadto zależałoby mi na najostrzejszej sankcji (bezwzględnej nieważności) - stąd jak na wstępie.
Dziękuję za podzielenie się opiniami.
Dotykam tu problematyki zaskarżalności uchwał spółek/ spółdzielni z powodu ich niezgodności z postanowieniami statutu.
W przypadku spółdzielni, do uchwał rady mogą mieć zastosowanie przepisy art. 42 prawa spółdzielczego, jednakże tam jest mowa (par. 3) o nieważności względnej, a dwa nie jestem pewny, czy można art. 42 stosować także do niezgodnych ze statutem uchwał zarządu.
Ponadto zależałoby mi na najostrzejszej sankcji (bezwzględnej nieważności) - stąd jak na wstępie.
Dziękuję za podzielenie się opiniami.